back

Менська громада провела в останню путь Віталія КРУТОГО

 

21 травня громада попрощалася з Віталієм Олександровичем КРУТИМ. Слово «прощатися» язик не повертається сказати й рука не підіймається писати. Адже за час свого життя та творчості в Менській громаді науковець та історик Віталій КРУТИЙ стільки зробив у царині історичної та культурної спадщини, що його справи житимуть у поколіннях.

Біографія

Віталій Олександрович КРУТИЙ народився 14 вересня 1982 року в селі Монастирище Ічнянського району Чернігівської області в сім’ї працівників культури.

З вересня 1989 року по червень 2000 року навчався в Дягівській середній школі, де одержав атестат про середню освіту.

У серпні 2000 року вступив на перший курс Ніжинського державного педагогічного інституту ім. Миколи Гоголя на історико-правознавчий факультет, спеціальність «Педагогіка. Історія і право середньої освіти».

У 2005 році отримав диплом спеціаліста з відзнакою. Того ж року вступив до магістратури вище названого вишу.

2006 року отримав диплом магістра з відзнакою за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Історія» та здобув кваліфікацію магістра середньої освіти, викладача історії.

З вересня 2006 року по грудень 2011 року працював викладачем Чернігівського факультету бізнесу Української академії бізнесу на кафедрі гуманітарних дисциплін.

З жовтня 2007 по грудень 2011 року заочно навчався в аспірантурі Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка.

З січня 2012 року працював у Києві в приватній компанії «МС Груп» менеджером з продажу автомобілів, консультантом.

З вересня 2012 року працював на посаді директора Комунального закладу «Менський краєзнавчий музей ім. В. Ф. Покотила» Менської міської ради.

 

З листопада 2017 року очолював Менську районну профспілку працівників культури України.

Мобілізований до лав Збройних сил України у грудні 2023 року у Львові під час поїздки на Міжнародну конференцію збереження культурної спадщини. Про власну добровільно-примусову мобілізацію повідомив сам Віталій КРУТИЙ на свіоїй сторінці в фейсбуці, опублікувавши власне фото з підписом, що тепер служить у прикордонних військах:

"Так як поселення у готель було з 12 години, а я приїхав о 7, то я просто вийшов на вулицю, до мене спочатку підійшли двоє, потім троє. Запитали документи, запитали військове посвідчення, сказали, що треба перевірити, чи я не ухилянт.

Потім дуже лагідно попросили сісти до них у машину і проїхати на 15 хв. Ці 15 хв вже тривають більше тижня. Швидко забрали документи, телефон, запропонували пройти медкомісію при військкоматі. У військкоматі не дали можливості навіть забрати речі із готелю - відразу забрали у військову частину.

У мене немає "броні", мене мобілізували законно. Але оцей спосіб хапати на вулиці у незнайомому місті... Поки що я проходжу базове навчання (10-13 днів), потім буде місяць підготовки, а потім будуть розподіляти кого куди. Годують тут дуже гарно, їжа домашня. Все обмундирування дають, купувати нічого не треба. Всім забезпечені».

Віталій КРУТИЙ захищав Батьківщину у званні солдата на посаді інспектора прикордонної служби 1 категорії – оператор (безпілотних авіаційних комплексів) у складі прикордонної комендатури швидкого реагування «Шквал» 7 прикордонного загону.

У коротких повідомленнях з фронту писав друзям, що потрапив туди, де йде справжня війна: безперервний шквал обстрілів і чигання смерті щохвилини.

Загинув 12 травня 2024 року внаслідок поранень, несумісних з життям, отриманих в районі н.п.Металівки Харківської області.

 

Діяльність на посаді директора музею

Загибель Віталія КРУТОГО – непоправна втрата і горе для матері, для Менщини, для туристичної та музейної спільноти Чернігівщини. Він був знаним в області науковцем та істориком, екскурсоводом і громадським діячем, чесним, професійним, вірним своїй справі. Генерував безліч ідей і був дуже активним у їх реалізації. Ось лише деякі приклади наукової діяльності В.КРУТОГО за декілька років, які красномовно ілюструють його творчий потенціал.

Восени 2021 року, 15-17 вересня, в  рамках святкування 30-ліття незалежності України відбулася чергова 30-та міжнародна наукова конференція «Нові дослідження пам'яток козацької доби в Україні». В.Крутий вже вдруге брав участь у заході, цього разу темою доповіді була його наукова стаття «Домницький Різдва Богородиці монастир, пам'ятка доби козацького бароко та класицизму архітектора Джакомо Кваренгі». За підсумками конференції матеріали були надруковані у тридцятому випуску збірника наукових статей «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» .

Брав участь у міжнародній конференції "Роль святих жінок в поширенні християнства", яка проходили на території Михайлівського Золотоверхого монастиря в м. Києві. Темою доповіді стала "Домницька чудотворна ікона Божої Матері" .

11-12 листопада 2021 року Менський краєзнавчий музей ім. В. Ф. Покотила в особі В. О. КРУТОГО вперше брав участь у V Міжнародній науковій конференції, що проходила на базі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка з темою «Релігійна політика Адама Киселя в середньому Подесенні» .

За результатами конференції був надрукований збірник (на фото), в якому містяться матеріали конференції. Кожен охочий може відвідати музей та ознайомитися з друкованою збіркою.

В листопаді 2021 року відбулася чергова науково-практична конференція «Музейна педагогіка в науковій освіті». В.КРУТИЙ вдруге брав участь у даному заході зі статтею на тему «Гурток «Юні краєзнавці» як приклад позашкільної освіти в музеї». За підсумками конференції був випущений двотомний науковий збірник, з яким від сьогодні можна ознайомитися в музеї.

Конференція проходила під егідою Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної Академії педагогічних наук України, Національної Академії мистецтв України, Центр ЮНЕСКО "Мала Академія науки України".

Менський краєзнавчий музей ім. В. Ф. Покотила брав участь у засіданні круглого столу, що проходив в онлайн форматі, "Музейна педагогіка в умовах пандемії COVID-19", «Музейна педагогіка в умовах воєнного стану», що проводились на базі Національної академії педагогічних наук України, Національної академії мистецтв України та Національного центру "Мала академія наук України" зі статтями "Діяльність Менського краєзнавчого музею імені В. Ф. Покотила в умовах пандемії коронавірусу COVID-19 .
«Вплив воєнного стану на роботу місцевих регіональних музеїв (на прикладі Менського краєзнавчого музею ім. В. Ф. Покотила)» .

За підсумками конференції надруковані матеріали доповідей учасників круглого столу та опубліковані на сайті Національної академії педагогічних наук України та Національного центру "Мала академія наук України".

14 березня 2023 року м. Чернігів: участь в стаціонарному одноденному тренінгу «Практика ділового підходу в роботі органів місцевого самоврядування» за програмою ULEAD з Європою за участю ГО «Громадські ініціативи України».

08 травня 2023 року м. Чернігів: участь в презентації другого видання фотоальбому «Владні інституції Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія».

11 травня 2023 року м. Чернігів: участь у форумі «Туристичні практики 2023» із визначення дієвих інструментів реСтарту туризму в регіоні.

05-07 липня 2023 року м. Чернігів: участь в тренінгу ГО Агенція міських ініціатив  з фандрейзингу та грантрайтингу.

20 по 25 вересня 2023 року м. Київ: участь у столичному фестивалі для дітей і підлітків «NEOсвітній Арсенал», на якому Віталій Крутий гідно презентував проєкти з охорони культурної спадщини: «Менські говірки», «Дерев'яні очі Менщини», «Пошук скарбу Гната Сахновського».

26 - 27 жовтня 2023 року – участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми сучасного підручника: навчально-методичне забезпечення освітнього процесу в умовах воєнного часу та повоєнного відновлення", яка проходила на базі Національної академії педагогічних наук України в Києві. В рамках даної наукової конференції Віталій Крутий виступив з доповіддю на тему: "Особливості роботи регіональних музеїв в період війни на основі досвіду КЗ "Менського краєзнавчого музею ім. В. Ф. Покотила".

02 листопада 2023 року у м. Києві взяв участь у форумі «П’ятий Міжнародний Ярмарок грантів у сфері культури», який організувало й провело Бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні спільно з партнерами (Український культурний фонд та проєкт «Restoring Ukraine Together»).

02-09 грудня 2023 року, м. Львів – участь у Форумі «Культурний Фронт. Мистецтво перемоги», організаторами якого є Благодійний фонд  «Підгорецький замок», ЛНГМ ім. Бориса Возницького, Благодійна організація «Благодійний фонд польсько-українського партнерства», Польське братерство кавалерів Гутенберга. Серед більш ніж 600 учасників, які подали заявку на участь у форумі офлайн, конкурсна комісія відібрала лише 80, найбільш професійних та вмотивованих, серед них і Віталія Крутого. Але поділитися своїм досвідом в рамках того форуму йому так і не вдалося – був мобілізований... 

 

Дендропарк Віталія КРУТОГО

Світлана ШЕЛУДЬКО, начальник відділу культури Менської міської ради поділилася своїми спогадами про захоплення Віталія КРУТОГО.

«Якби ви бачили, який дендропарк створив Віталій власноруч на своєму обійсті! Великий город по периметру обсадив соснами, а потім став засаджувати різними видами хвойних з усього світу. Зараз там близько 200 порід. Коли Віталій взявся за цю справу, односельці, м’яко кажучи, були здивовані й кепкували «Ну й що це буде?», адже в селі головне – посадити город. Але він відповідав: «Буде Європа». І навіть після мобілізації надсилав дерева музею та мамі, щоб посадили.

Мама, Валентина Іванівна, сама формує ландшафтний дизайн. Біла хатина, навколо квіти й далі багато хвойних. Діти зі школи приходять до цього парку на уроках природознавства та біології, щоб вивчити хвойні. Тут, у парку, як, певне, і в душі Віталія, панує гармонія».

«Віталій же був як дитина, - додає пані Світлана. -  Завжди починав розмову зі слів «У мене для Вас гарна звістка!» Постійно жартував і в усьому бачив позитив. Навіть у жахливі дні окупації, коли вулицями Мени сунули танки. «Ви розумієте, в які часи живете? – говорив. – Ви ж зможете розказати своїм онукам, що пережили війну!»

Дійсно, залишив по собі добрий слід і світлу пам’ять».

 

Прощання з Віталієм КРУТИМ відбулося 21 травня у Свято-Покровській церкві селі Дягова. Поховали Героя на сільському цвинтарі з військовими почестями.

Щирі співчуття рідним і близьким. Вічна пам’ять і добра слава про Віталія КРУТОГО нехай завжди живе в наших серцях, а душа його спочиває з миром!

 

22 травня 2024
back