back

Куди потрібно звернутися за допомогою, щодо можливості безкоштовного отримання належних послуг для осіб, постраждалих від насильства?

  • ГАРЯЧІ ЛІНІЇ ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Урядовий контактний центр – 1547 (з мобільного або стаціонарного)

Інформаційна консультація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Цілодобово і безкоштовно.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства – 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного)

Цілодобово, безкоштовно, анонімно. Інформаційна, соціально-психологічна та юридична підтримка.

  • МЕДИЧНІ УСТАНОВИ

Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, зверніться до лікаря для отримання медичної допомоги та документування у медичній картці ознак того, що з вами сталося. Надалі це допоможе притягнути кривдника до відповідальності, якщо ви звернетеся до правоохоронних органів.

КНП «Менська міська лікарня» Менської міської ради

м. Мена

вул Шевченка, 61

тел. (04644) 2-14-51

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги»

Менської міської ради

 

м. Мена

вул. Шевченка, буд. 76

тел. (04644) 3-34-50

  • Комунальна установа «МЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ»

У центрі соціальних служб ви зможете отримати необхідні юридичні, психологічні, соціальні послуги та консультації.

КУ «Менський міський центр соціальних служб»

Менської міської ради

 

м. Мена

вул Семашка, 8

тел. (04644) 3-10-07, 2-11-33

  • СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Якщо у вашій сім’ї є діти, вони так само або страждають від насильства, або є його свідками. Відповідна служба втрутиться у ситуацію та захистить права дітей.

Служба у справах дітей

Менської міської ради

м. Мена

вул. Героїв АТО, 6

каб. 39

  • ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ (ПОЛІЦІЯ)

Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до відділку та написати заяву. Правоохоронці можуть, зокрема, винести кривднику терміновий заборонний припис, надати пораду щодо подальших дій та наявних надавачів послуг, а також скерувати вас (разом із дітьми) до убезпеченого притулку для постраждалих осіб.

Відділення поліції №1

Корюківського РВП ГУНП в Чернігівській області

м. Мена

вул. Героїв АТО, 8

тел.(04644) 2-15-63, 2-15-60, 102

  • ЦЕНТР БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати послуги адвоката безкоштовно.

Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

м. Мена

вул.Сергія Титаренка, 6а

тел.(04644) 3-30-01

 

 

 

 

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насильства: АЛГОРИТМ ДІЙ.

  1. Якщо ви постраждали від домашнього насильства, зверніться до поліції. Це можна зробити, зателефонувавши за номером 102 або особисто подавши письмову заяву до управління поліції:

  • У разі приїзду патрульної поліції ви можете просити про те, аби вони винесли терміновий заборонний припис на підставі оцінки ризиків (припис виноситься до 10 діб);

  • Також у разі фізичного чи сексуального насильства вам варто звернутися до поліції та отримати направлення на проходження судово-медичної експертизи (СМЕ). СМЕ важливо пройти для того, аби встановити ступінь тяжкості побоїв, що, в свою чергу, вплине на притягнення кривдника до відповідальності (адміністративної чи кримінальної);

  • Варто звертатися до поліції щоразу, коли стається випадок насильства. Пам’ятайте, що кримінальна відповідальність за домашнє насильство настає тоді, коли доведена його систематичність (систематичність, згідно з законодавством України, це три та більше офіційних звернень постраждалої (го) щодо випадків домашнього насильства);

2. Якщо ви постраждали від фізичного або сексуального насильства (зґвалтування), не зволікайте і зверніться до медичної установи за місцем проживання. Швидку медичну допомогу можна викликати за номером 103.

3. Зателефонуйте на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації за безкоштовним номером 116123. Тут ви зможете отримати психологічну та правову консультацію, а також інформацію щодо структур, куди ви можете звернутися по допомогу. 

4. Розкажіть про ситуацію тим, кому ви довіряєте (родичі, друзі, близькі люди, сусіди).

5. Знайдіть місце, куди б ви змогли піти у разі небезпеки. Такими місцями можуть бути оселі ваших близьких або притулки для постраждалих від домашнього насильства чи кризові кімнати.

6. У надійному та завжди доступному для вас місці заховайте певну суму грошей, важливі номери телефонів, паспорт та інші необхідні документи (медичні довідки, документи на дітей тощо). При необхідності майте з собою запасний одяг, ліки.

7. Не соромтеся попередити сусідів про можливу небезпеку. Якщо вони почують прохання про допомогу, крики, звуки ударів, нехай одразу викликають поліцію за номером 102. 

8. Якщо ви постраждали від домашнього насильства, можете звернутися по правову допомогу до центрів безоплатної правової допомоги. Такі центри можуть надати вам безкоштовного адвоката для представлення ваших інтересів у суді. Також дані адвокати можуть допомогти отримати обмежувальний припис стосовно кривдника в судовому порядку.

9. Якщо у вашій сім’ї є дитина, яка теж страждає від насильства або є свідком насильства, зверніться до Служби у справах дітей. Служба у справах дітей зможе втрутитися у ситуацію та захистити права дитини та ваші безпосередньо.

10. Зверніться по допомогу до КУ «Менський міський центр соціальних служб». Ця структура зможе надати вам правові, психологічні та соціальні послуги, а також посприяти в отриманні тимчасового житла.

11. Ви маєте право звернутися до громадських організацій, які працюють із постраждалими від домашнього насильства. Такі організації зможуть надати вам психпсихологічні та правові консультації. На базі деяких громадських організацій є притулки для постраждалих від домашнього насильства

 

12 травня 2023
back