back

На 20 сесії 6 скликання депутати Менської міської ради одноголосно затвердили герб та прапор міста Мена. З метою вивчення питання геральдики міста була створена комісія за участю депутатів міської ради, представників ЗМІ, громадських організацій, районного музею. За результатами роботи комісії було визначено варіант герба і прапора міста, які було направлено на проведення геральдичної експертизи. У липні було отримано відповідь Українського геральдичного товариства (Геральдична експертиза герба та прапора міста Мена), в якій вони зазначили, що подані варіанти герба та прапора відповідають нормам і принципам формування єдиної системи, і рекомендували міській раді затвердити подані проекти як офіційний герб та прапор міста Мена Чернігівської області.

Герб міста Мена, яке є адміністративним центром Менської міської територіальної громади являє собою щит скошений справа на верхнє пурпурове і нижнє зелене поля. У щиті перехрещені срібна стріла і срібна шабля з золотим руків’ям вістрями вниз. Угорі золотий хрест з розширеними кінцями.

Символи взяті з печатки Менської козацької сотні (1750-і роки). Щит подається в декоративному картуші у стилі українського бароко, розробленому і рекомендованому Українським геральдичним товариством з метою уніфікації оформлення муніципальних гербів і надання їм загальноукраїнського національного колориту.

Прапор міста Мени являє собою полотнище скошене справа на пурпурове і зелене поля. На полотнищі перехрещені біла стріла і біла шабля з жовтим руків’ям вістрями вниз. Угорі жовтий хрест з розширеними кінцями.

 Прапор має квадратну форму, оскільки саме така форма рекомендується Українським геральдичним товариством як найдавніша і найбільш традиційна для міст України.

Автором герба і прапора міста є Олександр Лісниченко, член Українського геральдичного товариства, автор проектів гербів і прапорів міст і сіл: м. Павлограда (Дніпропетровська обл.), м. Броварів (Київська обл.), м. Тростянця, смт Глинська (Сумська обл.), м. Корюківки, с. Талалаївки, с. Безуглівки, смт Замглая, Городнянського району (Чернігівська обл.), м. Лозової, смт Старого Мерчика (Харківська обл.).

 

 

P.S. Згідно із позицією Українського геральдичного товариства: "Для об’єднаних територіальних громад, а також для місцевих рад, до складу яких входить більше одного населеного пункту, рекомендується використовувати герб і прапор адміністративного центру (або титульного населеного пункту) як загальні презентаційні символи ТГ чи місцевої ради. Створювати окремі герби та прапори для ТГ (чи місцевих рад) і їх адміністративних центрів до врегулювання цього питання чинним законодавством недоцільно. Натомість для ТГ вітається використання іншого типу символів – логотипів чи емблем, які не будуть дублювати герби".

11 грудня 2018
back