back

Працівники Менського міського центру соціальних служб Менської міської ради реалізують проєкт «Кімната довіри»

Програмою заходів, які розпочалися 24 вересня, проведені групові консультації одиноких матерів, які перебувають у складних життєвих обставинах, з лікарем-гінекологом, фахівцями із соціальної роботи щодо важливих питань жіночого здоров’я, попередження насильства та статевої нерівності

Проведення заходів (консультацій, тренінгів, бесід) сприяє підвищенню самооцінки жінок, зменшенню кількості випадків девіантної та делінквентної поведінки, правопорушень серед дівчат-підлітків, покращення обізнаності жінок з питань подолання гендерної нерівності та профілактики насильства, психологічної підтримки жінок, особливо у період пандемії COVID-19.

З дітьми з інвалідністю, дітьми з сімей у складних життєвих обставинах проводяться арт-терапевтичні та тренінгові заняття, спрямовані на розвиток комунікативних навичок, також навичок взаємодії у дитячому колективі. В цей час мами, які виховують особливих дітей, мають змогу поспілкуватися, обговорити важливі для них питання, поділитися досвідом труднощів і перемог, а також отримати психологічну підтримку від фахівців центру.

Важливим питанням є здоров’я майбутнього покоління. Дівчата-підлітки часто не замислюються над цим питанням, молодь дуже часто нехтує елементарними правилами здорового способу життя. Ситуацію докорінно стане можливим змінити лише після формування у молоді навичок критичного мислення, свідомого погляду на своє життя і розуміння особистої відповідальності за власне здоров’я і майбутнє. Для учениць ОЗ Менська гімназія у «Кімнаті довіри» відбувся захід, направлений на підвищення рівня знань щодо збереження власного здоров’я та профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі. А старший інспектор ювенальної превенції Корюківського РВП Інна Савенок провела інтерактивну гру «Коло безпеки», яка формує логічне мислення, а також систему уявлень щодо явищ насильства, безпеки в інтернеті та попередження булінгу.

Проведення заходів у рамках проєкту з залученням різних суб’єктів соціальної роботи продовжується. Після закінчення проєкту «Кімната довіри» і надалі буде функціонувати при Менському міському центрі соціальних служб.

Нагадаємо, нещодавно закінчилися ремонтні роботи в окремій кімнаті для прийому відвідувачів, яка розміщена на базі центру (м. Мена, вул. Семашка, 8). Придбано нові меблі та створена ігрова зона для дітей. Створення спеціально облаштованої кімнати відбулося завдяки фінансуванню з місцевого бюджету та підтримки ГО «Агенція регіонального розвитку Менщини» в рамках проекту «Кімната довіри», яка реалізується Українським жіночим фондом (УЖФ) в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (NDI) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)».

Проєкт виконано випускницями Академії Жіночого Лідерства фахівцями із соціальної роботи Сніжаною Комаровою та Іриною Хрущ, які успішно пройшли навчання, подали заявку та отримали кошти для його реалізації.

Надання соціальних послуг отримувачам потребує забезпечення принципу конфіденційності. Саме для здійснення індивідуальної роботи було створено спеціально облаштовану кімнату, де фахівець може надавати необхідну допомогу та підтримку, а також здійснювати корекційну роботу. Спеціально облаштований куточок та дидактичні матеріали сприяють зайнятості дітей та їх розвитку під час надання соціальних послуг їх мамам. Кімната використовується для занять з дітьми з інвалідністю.

«Кімната довіри» надає можливість надавати якісні соціальні послуги одиноким матерям, жінкам і дівчатам, які постраждали від насильства, мамам, які виховують дітей з інвалідністю, дівчатам-підліткам з девіантною поведінкою та іншим категоріям жінок та їх сімей, які потребують підтримки.

 
 
 
 
07 жовтня 2021
back