back

Міська рада створює передумови для успішного ведення бізнесу: депутати проголосували за зменшення єдиного податку

Одним із ключових рішень останньої сесії міської ради стало рішення «Про ставки місцевих податків та зборів на території Менської міської ради». Відповідно, депутати переважною більшістю підтримали пропозицію керівництва громади та проголосували за зменшення ставки єдиного податку для платників ІІ групи – до 18 відсотків з 20

З метою підтримки платників податків Менської міської територіальної громади у період пандемії на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2, та враховуючи пропозиції підприємців, Менською міською радою на черговій сесії, яка відбулася 30 червня 2021 року, було запропоновано зменшити ставки єдиного податку для фізичних осіб підприємців (ФОП), які застосовують спрощену систему оподаткування та віднесені до ІІ групи платників єдиного податку. Це дасть змогу підприємцям відновитися після втрат, викликаних карантинними обмеженнями. Безумовно, це зменшить надходження до бюджету 2022 року, але фінансовим відділом міської ради це буде враховано при складанні бюджету 2022 року.

У рішенні сесії, зокрема, йдеться: «встановити фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для першої групи платників єдиного податку – 10 відсотків розміру
прожиткового мінімуму;
2) для другої групи платників єдиного податку – 18 відсотків розміру
мінімальної заробітної плати».

Нагадаємо, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Податковим кодексом України повноваження щодо встановлення місцевих податків і зборів покладені на органи місцевого самоврядування. Статтею 10 Податкового кодексу України визначено перелік місцевих податків і зборів. Зокрема, до місцевих податків належить єдиний податок.

30 червня 2021
back