back

У Менській громаді стартувала реалізація проєкту «Прозорість місцевих бюджетів»

Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» (http://probudget.org.ua/) в рамках програми USAID DOBRE розпочинає реалізацію проєкту «Прозорість місцевих бюджетів» у нашій громаді. Експертом Партнерства Миколою Орловим було проведено презентацію цього компоненту. Таким чином Менська громада за допомогою  Методології оцінки прозорості місцевих бюджетів проведе оцінювання рівня прозорості власного бюджетного процесу, розробить «Бюджет для громадян» – інноваційний формат пояснення «простою мовою» складних бюджетних питань для мешканців та проведе інформаційно-просвітницьку кампанію.

Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» – це мережа з 18 громадських організацій та ЗМІ з 15 регіонів України, що фокусується саме на питаннях підвищення стандартів та ефективності бюджетного процесу на місцевому рівні.

Місія Партнерства: створення умов для ефективного формування та використання місцевих бюджетів в інтересах громад шляхом підвищення доброчесності, прозорості бюджетного процесу та забезпечення участі громадян у ньому.

У 2017 – 2020 роках Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках програми USAID DOBRE було успішно впроваджено понад 160 антикорупційних інструментів, проведено дві хвилі оцінювання рівня бюджетної прозорості, підготовлено, надруковано та розповсюджено 100 000 «Бюджетів для громадян» у 75 громадах 1-3-ї когорт, які беруть участь у програмі DOBRE.

У травні 2021 року Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках програми USAID DOBRE розпочинає реалізацію проекту «Прозорість місцевих бюджетів», який спрямований на продовження посилення доброчесності у громадах, поліпшення практик фінансового менеджменту та збільшення прозорості місцевих бюджетів.

Проєкт охоплюватиме всі 100 громад-партнерів програми  USAID DOBRE у Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій, Чернігівській, Харківській та Херсонській областях та складається з двох компонентів: «Фінансова доброчесність у громадах» та «Бюджет для громадян».

У рамках компоненту «Фінансова доброчесність у громадах» будуть проведені тренінги «Прозорість бюджетного процесу та фінансового управління в ТГ», учасники яких дізнаються про переваги прозорості бюджетних процесів та активної участі громадян в управлінні фінансами та про інноваційні інструменти оцінювання та підвищення рівня прозорості бюджетного процесу та фінансового управління в громадах.

Також в рамках цього компоненту кожна громада за допомогою  Методології оцінки прозорості місцевих бюджетів проведе оцінювання рівня прозорості власного бюджетного процесу, розробить «Бюджет для громадян» – інноваційний формат пояснення «простою мовою» складних бюджетних питань для мешканців та проведе інформаційно-просвітницьку кампанію. Також восени буде проведена інформаційно-мобілізаційна кампанія для підвищення рівня обізнаності громадян щодо бюджетного процесу та залучення до участі у ньому.

Після завершення навчання експерти Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» виконуватимуть функцію наставників та допомагатимуть ТГ здійснити оцінку рівня прозорості бюджетного процесу, розробити «бюджет для громадян» та провести інформаційно-просвітницьку кампанію.

Основні складові проєкту:

• проведення тренінгів «Прозорість бюджетного процесу та публічного управління фінансами в ТГ» для представників ТГ;

• створення в громадах робочих груп з питань підвищення рівня прозорості бюджетного процесу та участі громадян у ньому з числа представників фінансових підрозділів та бухгалтерії, депутатів, членів молодіжних рад, громадських активістів тощо;      

• проведення оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу в громадах згідно з Методологією оцінки прозорості місцевих бюджетів.

• розробка «Бюджетів для громадян»;

• проведення інформаційно просвітницької кампанії для підвищення рівня обізнаності громадян щодо питань бюджетного процесу та активізації участі у ньому;

• наставництво: дистанційне та візити до громад;

• підсумковий Форум.

Проєкт «Прозорість місцевих бюджетів» реалізується Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

10 червня 2021
back