back

Застосування новітніх технологій у вирощуванні продукції дасть роботу трьом – чотирьом десяткам жителів Ушні

Наразі ТОВ «Агроресурс-2006», підприємство, котре орендує землі жителів Ушнянського старостинського округу, виводить свою діяльність на новий рівень: тут планують вирощувати елітні сорти картоплі, а для цього прокладають систему меліорації. Оскільки не всі місцеві жителі розібралися в ситуації й почали хвилюватися, що така діяльність може загрожувати довкіллю, керівництво громади ініціювало зустріч із жителями старостату, де люди почули відповіді на всі запитання, які їх непокоять

– Як тільки люди звернулися до нас із проханням розібратися в ситуації, ми ініціювали збори, – розповідає староста Ушнянського старостинського округу Олександр Пащенко. – На зустріч із власниками паїв приїхали Менський міський голова Геннадій Примаков, директор ТОВ «Агроресурс-2006» Руслан Тиненик. Вони й надали людям аргументовані пояснення.

За словами Геннадія Примакова, підприємство-орендар вчасно сплачує податки, розраховується з людьми по орендній платі. Сумніватися в добропорядності його керівництва – жодних підстав. Навпаки: успішний розвиток сільгоспвиробника дасть нові робочі місця.

Нині ТОВ «Агроресурс-2006» планує запустити вирощування елітних сортів картоплі, розширює виробництво. Це вже дало поштовх працевлаштувати двох людей, а коли виробництво запустять – роботу отримають ще 30–40 місцевих жителів.

Присутні на зборах ушнянці погоджувалися: та про такий сценарій може тільки мріяти населення депресивних регіонів (багатостраждальна Ушня, на жаль, роками й десятиліттями потерпала від недобросовісних місцевих господарників, у 2000-х із людьми за пай гнилою морквою розраховувалися). Щодо занепокоєння з приводу прокладання меліоративно-поливної системи, то, як підтвердили старожили (а людей на збори прийшло чимало – більше півсотні), в 60-х – 70-х роках подібна система тут функціонувала. Шкоди для довкілля вона не приносить: вода з річки зрошує землю і, пройшовши через ґрунт, повертається назад.

Наразі орендар виготовляє дозвільну документацію, відповідно до чинного законодавства. Зрозуміло, що не маючи перспектив на отримання дозволів і погоджень усіх відповідних служб, результатів експертиз екологічних інспекцій, жоден підприємець не став би «заривати в землю» такі шалені кошти. Більше того, при найменших підозрах у порушенні природоохоронного законодавства компетентні органи вже втрутилися б у цю ситуацію…

23 березня 2021
back