back

Про забезпечення пожежної безпеки в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю зернових

 

Рішенням міської комісії з питань ТЕБ та НС від 28.06.2024 року (протокол №5) рекомендовано сільськогосподарським підприємствам провести наступні заходи:

            - до початку збирання врожаю на всій збиральній техніці, агрегатах та автомобілях відрегулювати системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також оснастити справними іскрогасниками, обладнати первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником та штиковою лопатою).

            - з трактористами, комбайнерами, їх помічниками та іншим особами, задіяними на роботах по збиранню врожаю, провести інструктажі з питань пожежної безпеки.

            - корпуси комбайнів оснастити заземлювальним металевим ланцюгом 10 см, який торкається землі.

            - збиральну техніку регулярно перевіряти на щільність з'єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

            - перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф'яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць обкосити (з прибиранням скошеного) і оборати смугою не менше 4 м завширшки.

            - у період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви розбивати на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів негайно прибрати. Посередині прокосів робити проорану смугу не менше 4 м завширшки.

            - тимчасові польові стани розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів, токів, скирт тощо. Майданчики польових станів та зернотоків оборати смугою не менше 4 м завширшки.

            - при збиранні врожаю на хлібному масиві площею понад 25 га, мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

            - зернотоки не розміщувати від будинків та споруд ближче 50 м, а від хлібних масивів – ближче 100 м. Майданчик для току очистити від рослинного покрову.

            - трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнати електричним пуском двигуна. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їх електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою.

            - радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин своєчасно очищати від пилу, соломи та зерна.

            - у польових умовах заправляти  паливом  збиральну техніку тільки  за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни.

            - не допускати роботу тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для

запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна), застосування паяльних ламп для випалювання пилу в радіаторах двигунів, заправляння збиральної техніки в хлібних масивах, заправляння машин у нічний час у польових умовах.

            - розмістити в місцях збирання врожаю стенди на протипожежну тематику;

            - скласти схематичні плани протипожежного захисту хлібних ланів;

            - неухильно дотримуватися інших вимог «Правил пожежної безпеки

в агропромисловому комплексі України», затверджених спільним наказом МНС України та Міністерства аграрної політики України № 730/770 від 04.12.2006 року.

28 червня 2024
back