back

У Чернігові відбувся міжрегіональний круглий стіл про захист цивільного населення у громадах

Секретар Менської міської ради Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО і завідувач сектором оборонної роботи, цивільного захисту населення та роботи з правоохоронними органами Менської громади Олександр КАРПЕНКО взяли участь у роботі міжрегіонального круглого столу, що пройшов у Чернігові у вівторок, 25 червня.

Захід був організований міжнародною організацією CIVIC (Center for civilians in conflict) і присвячений обговоренню питань посилення захисту цивільного населення у прифронтових регіонах України. Ідея заходу зародилася у Запорізькій області, представники якої також взяли участь у дискусіях. Крім цього були присутні фахівці з захисту цивільного населення CIVIC, які працюють на Харківщині та Миколаївщині.

«Цей захід є важливою платформою для підвищення свідомості та обміну досвідом у питаннях захисту цивільного населення, особливо в умовах війни. Спільні зусилля і успішні практики, представлені на круглому столі, відіграють критичну роль у зміцненні безпеки та захисту громад. Під час збройного конфлікту ми маємо багато вчитись, як захистити себе, інакше мирне населення й надалі буде страждати», – наголосив виконавчий директор CIVIC Хішем Хадрауі.

Під час круглого столу заступник директора Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Володимир Селюченко зупинився на основних напрямах організації цивільного захисту населення в області, серед яких – розбудова місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (МАСЦО).

Пілотний проєкт зі створення безпекового середовища у Запорізькій області презентували заступник голови Запорізької ОВА Євген Мироненко та начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Запорізькій області Євген Водоп’янов. Суть пілоту полягає у створенні в кожній громаді окремого підрозділу (відділу, сектору) із безпеки, мета якого розбудова безпечного для кожного громадянина середовища. Ініціатива зараз активно впроваджується у громадах Запорізької області.

Учасники круглого столу обговорили впровадження стратегій захисту на рівні громад та регіонів, дискутували щодо можливостей розширення співпраці.

—  Безпека цивільного населення — це те, чим ми не можемо не займатися, — підкреслив у своєму виступі на форумі Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО. — Вона залежить безпосередньо від кожного громадянина, його вмінь та навичок діяти під час надзвичайних ситуацій. Тільки разом ми можемо забезпечити захист наших громадян та створити безпечне середовище для всіх. Співпраця з проектом CIVIC є надзвичайно важливою для громад Чернігівщини, серед яких і Менська громада, оскільки вона надає необхідні ресурси, знання та підтримку для покращення безпекових умов та захисту наших громадян. Завдяки багатовекторній співпраці, в якій задіяні не тільки міжнародні партнери, ОВВ та ОМС, але й громадський сектор та самі мешканці, громада має можливість отримати необхідну підтримку та знання для покращення безпекових умов. Я впевнений, що спільні зусилля допоможуть ефективно реагувати на виклики та забезпечити благополуччя жителів нашої громади.

Довідково: Center for civilians in conflict (CIVIC) – це міжнародна організація, спрямована на захист цивільного населення в умовах збройних конфліктів та надання підтримки громадам, які постраждали від війни, зміцнення рішучості та спроможності збройних сторін конфліктів запобігати та реагувати на шкоду цивільним особам. Наразі на Чернігівщині реалізується проєкт "Зменшення шкоди цивільному населенню в Україні шляхом співпраці з громадами та посилення цивільно-військового співробітництва", який фінансується Європейським Союзом. Основна мета проєкту – підвищення рівня захисту цивільних осіб з громад області.

26 червня 2024
back