back

Просторове планування: від теорії в Києві до практики в Мені

17-20 червня в Києві представники Менської громади взяли участь у четвертій навчальній програмі «Просторове планування для територіальних громад» у межах проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами». Загалом участь у програмі взяли 12 пілотних громад з різних куточків України.

У межах навчання, що тривало на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, начальник Відділу архітектури та містобудування Менської міської ради Андрій ЮЩЕНКО та головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва та економічного розвитку Тетяна КАРПЕНКО збагатилися знаннями з просторового планування, зокрема щодо вибору та аналізу даних для розуміння території, стратегічного планування розвитку територіальних громад, ревіталізації територій, партисипативного підходу до просторового планування та участі громадськості в бюджетному процесі.

Експерти Альянсу українських університетів провели серію інтерактивних лекцій та практичних занять, під час яких фахівці громад працювали над порядком розроблення комплексних планів просторового розвитку своїх територій.

Також акцентували увагу на доцільності навчання з питань реагування на виявлені загрози, кризові ситуації. Незавершеність просторового планування розвитку громади згадувалась і як специфічна проблема.

В останній день навчання учасники пройшли підсумкове оцінювання результатів своєї роботи, напрацьованих під час навчання.

– Отримана інформація дала нам, представникам пілотних громад, глибоке розуміння принципів та методів просторового планування, що є надзвичайно корисним для ефективного управління територіями наших громад, – поділилася враженнями від навчання пані Тетяна КАРПЕНКО. – Взаємодія та обмін досвідом з представниками інших громад були надзвичайно корисними. Це надало можливість дізнатися про успішні практики та інноваційні підходи в просторовому плануванні, які вже впроваджені в інших громадах.  Жваве обговорення спільних проблем та викликів дозволило знайти нові рішення та отримати цінні поради від колег і спікерів заходу. Вважаю, що така співпраця сприяє створенню мережі професійної підтримки та відкриває нові можливості для спільних проєктів у майбутньому.

Проєкт "Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами" реалізується Альянсом українських університетів за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".

 

21 червня 2024
back