back

Менська громада ділилася досвідом цифровізації на тренінгу в Чернігові

Заступник Менського міського голови Сергій ГАЄВОЙ та начальник відділу ЦНАП Менської міської ради Валерій РАЧКОВ 11 – 12 червня взяли участь у діалоговій освітній зустрічі «Цифровізація в органах місцевого самоврядування: основні переваги та виклики». Загалом захід зібрав посадовців та керівників органів місцевого самоврядування Чернігівщини із близько 40 територіальних громад, а також трьох місцевих державних адміністрацій.

Це вже друге навчання в рамках проєкту «Посилення стійкості територіальних громад Чернігівської області за умов війни та відновлення», що здійснюється за підтримки фонду Ганнса Зайделя (Німеччина).

Навчання проводили представники Програми EGAP Фонд Східна Європа: координатор із цифровізації регіонів Сергій ГУНЬКО та координаторка з цифрового розвитку місцевого самоврядування Інна СКЛЯР.

Перший день присвячувався цифровій трансформації в Україні. Серед іншого йшлося про те, для чого громаді потрібна цифровізація, її алгоритми, методологія, інструменти, ризики та виклики.

Також учасники навчання ознайомилися з методологією розробки цифрової стратегії та програми інформатизації громади, засадами електронної демократії, обговорили правила цифрової гігієни та безпеки даних жителів громади.

Другий день пройшов у роботі в фокус-групах. Учасники готували для презентації власні цифрові проєкти та представляли їх аудиторії.

– Ми як представники Менської МТГ познайомили учасників фокус-групи з проєктом «Документообіг у Менській міській раді», який у нас уже впроваджено на достатньо високому рівні, – розповів п.РАЧКОВ – І наша презентація викликала живий інтерес у колег. Вони цікавилися деталями та нюансами, оскільки електронний документообіг у більшості громад або ще тільки починає впроваджуватися, або й зовсім немає.

Цифрові інструменти допомагають спростити доступ до демократії – такою була наскрізна думка зустрічей із цифровізації діяльності органів місцевого самоврядування.

Директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир БОЙКО повідомив, що проведене навчання — це вже другий захід. Перший був присвячений адміністративній процедурі. Третій буде на тему міжнародного співробітництва територіальних громад. Четвертий — про просторове планування, містобудування та архітектуру. І пʼятий — робота з проєктами.

Програма EGAP виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією. Проєкт «Посилення стійкості територіальних громад Чернігівської області за умов війни та відновлення» здійснюється Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації за підтримки Фонд Ганнса Зайделя (Баварія, Німеччина) за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради у партнерстві з Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України та Сіверським інститутом регіональних досліджень.

Фото Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації та Децентралізаційний марафон

 

13 червня 2024
back