back

Переймали досвід, як налагоджувати взаємодію медичних та соціальних служб

Представники Менської громади взяли участь у конференції «Відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади». Захід пройшов минулого тижня в Києві, і був організований проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Від Менської міської територіальної громади на конференції працювали начальниця відділу соціального захисту населення, сім’ї, молоді та охорони здоров’я Менської міської ради Марина МОСКАЛЬЧУК та генеральна директорка КНП «Менський центр ПМСД» Наталія РОСОМАХА.

Захід передбачав, що зберуться представники галузі медицини та соціального захисту, розповіла пані Наталія. Річ у тім, що декілька структурних підрозділів Менської громади зараз працюють над проєктом з упровадження мультидисциплінарного підходу  у наданні інтегрованих послуг уразливим групам  населення на рівні первинної медичної допомоги. Тобто, фахівці медичної та соціальної служб налагоджують взаємодію, аби досягти кращих результатів щодо здоров’я людини та аби організувати роботу так, щоб пацієнт чи відвідувач міг отримувати декілька послуг в одному місці.

Оскільки мета конференції – координація зусиль локальних та міжнародних партнерів щодо запровадження інтегрованого підходу у відновленні доступу до якісних медичних та соціальних послуг на рівні громади, то менянам участь у заході була й цікавою, і корисною. В умовах війни саме надання комплексної допомоги стане ефективною відповіддю на вирішення потреб уразливих груп: ВПО, людей похилого віку, людей, які потребують безперервного медичного догляду, людей із порушенням функцій/ інвалідністю, людей з інфекційними хворобами, людей, які зазнали психологічної травми, та інших.

Тема відновлення та покращення доступності медичних та соціальних послуг на рівні громад є однією із найбільш актуальних сьогодні. Бо війна та агресія з боку ворога значно ускладнили можливість надання вчасної та високоякісної допомоги.

Аби скоординувати зусилля держави на цьому шляху, на конференції, крім представників громад, зустрілися топпосадовці Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Офісу Президента та Національної служби здоров’я. Долучилися й міжнародні партнери, що надають підтримку програмам відновлення України: Місія Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, представництво ВООЗ в Україні, представництво Світового банку в Україні, проєкти міжнародної технічної допомоги, зокрема проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та ін.

Фото: Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я»

 

12 червня 2024
back