back

Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату

Менська міська територіальна громада є однією зі 184 громад, які стали учасниками проєкту "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату", до участі у якому було подано понад 600 заявок від громад з усієї країни.
Тож в рамках зазначеного проєкту, 02.05.2024 року в Менській міській раді відбувся тренінг "Інформування та пошук кандидатів у патронатні вихователі", за участі регіонального координатора проекту Юлії ХАРЧЕНКО та тренера Марини ЗАХАРІНОЇ.

Мета проєкту– щоб у кожній громаді з’явились патронатні сім’ї, в які можна на певний час влаштовувати дітей, вберігаючи їх таким чином від інтернатів.
Патронатні сім’ї приходять на допомогу, коли соціальним службам доводиться вилучати дитину з сім’ї. Це професійні вихователі, які приймають дитину у свою сім'ю, піклуються про її моральний стан та здоров’я, поки з її батьками працюють соціальні служби або поки їй підшукують нову родину.

Станом на 01.05.2024 року - 2 дітей Менської громади  перебувають у сім'ях патронатних вихователів інших громад. Як бачимо, для нашої громади створення патронатних сімей є не просто вимогою законодавства, це необхідність! Кожна дитина має право на сім'ю та сімейне виховання, лиш у сім’ї дитина може гармонійно розвиватися та соціалізуватися, тож долучайтесь!

Більш детальну інформацію ви можете отримати в Службі у справах дітей Менської міської ради за адресою: вул. Героїв АТО, буд. 6, каб 39, м. Мена, тел. (066) 356 11 60 або Менському міському центрі соціальних служб по вул. Семашка, буд. 8, м. Мена, тел. (04644) 2-11-33.                                  
Проєкт «Родина для кожної дитини:розвиток сімейного патронату» реалізується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн ( 6407,5 грн в місяць), для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн (7990 грн в місяць).


Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3028 грн (3028*5=15140 грн в місяць).
У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

Патронат - це робота, це офіційне працевлаштування! Заробітна плата патронатного вихователя становить 5 прожиткових мінімумів на працездатних осіб. Так, робота тяжка, безумовно потребує витримки та терпіння, адже кожен випадок є унікальним, але воно того варте! Ставши патронатним вихователем Ви отримаєте не лише роботу і можливість самореалізації, Ви подаруєте дітям нове життя, можливо для когось із них це буде дійсно шанс на щасливе майбутнє!

02 травня 2024
back