back

Менська міська рада зустрілася з командою Держпродспоживслужби

24 квітня відбулася зустріч представників Менської міської територіальної громади з командою Держпродспоживслужби на чолі з начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрієм ПАВЛІШЕНОМ. У зустрічі також взяли участь начальник управління ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів Руслан СІРОБАБА, начальник Корюківського районного управління ГУ Держпродспоживслужби Андрій АУХІМІК, начальник Корюківської районної лікарні ветеринарної медицини Олександр ВАЩЕНКО, начальник Менського відділення Корюківського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Олександр БЕЛАШКО.
Мета зустрічі – відкритий діалог у форматі запитання – відповідь.
Юрій ПАВЛІШЕН акцентував увагу присутніх на основних напрямках роботи Головного управління Держпродспоживслужби та виокремив ряд важливих питань, що входять у коло повноважень Держпродспоживслужби.
Зокрема, розглянули тема якісного та безпечного харчування дітей у закладах освіти, детально висвітлено вимоги стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки, у тому числі зупинилися на законодавчій базі, що стосується сфери харчування. Юрій ПАВЛІШЕН підкреслив, що сьогодні система HACCP покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів і дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями.


Торкнулися питання епізоотичного благополуччя на території Менської громади, попередженню та запобіганню інфекційним хворобам, зокрема зооантропонозним інфекціям (таким як сказ, лептоспіроз та інші).
На часі й своєчасне проведення щеплень, а також заходів із дезінфекції, дезінсекції та дератизації, які дозволять забезпечити належний санітарний та протиепідемічний стан об’єктів, запобігати виникненню інфекційних хвороб, заощадити матеріальні витрати на локалізацію та ліквідацію наслідків шкоди, що завдається інфекційними хворобами, гризунами та комахами. Наголошено, що ці заходи проводяться суб’єктами господарювання на підставі відповідних договорів з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності або з фізичними особами та контролюються.
Окрім того, обговорили питання щодо забезпечення населення громади якісною питною водою, застосування пестицидів і отрутохімікатів, реєстрації сільгосптехніки.
Юрій ПАВЛІШЕН наголосив на важливості співпраці Держпродспоживслужби з органами місцевого самоврядування, яка дозволить вирішити широке коло нагальних питань та визначити оптимальні шляхи співпраці.
Начальник відділу ЦНАП Менської міської ради Юрій РАЧКОВ запропонував розглянути питання подачі заяв на реєстрацію сільськогосподарської техніки через відділи ЦНАП з подальшим направленням до Держпродспоживслужби.
Секретар Менської міської ради Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО підкреслив, що Менська міська рада з радістю розгляне питання співпраці з ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області та її структурними підрозділами, бо в кінцевому результаті в отриманні більш якісних послуг зацікавлені мешканці громади. Одним із таких напрямків може бути спільна інформаційно-роз’яснювальна робота з використанням інформаційних ресурсів міської ради. Цікавою могла б бути співпраця зі стерилізації безпритульних тварин, актуальною – програма боротьби з амброзією. Врешті, чим більше коло питань вдасться вирішити спільно, тим кращим буде рівень життя мешканців громади, підсумував Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО.

 
25 квітня 2024
back