back

У Менській гімназії ремонтують укриття та навчають учнів писати проєкти

У середу, 24 квітня, в Опорному закладі Менська гімназія учні та учениці вчилися писати проєкти для облаштування шкільного укриття. Тренінг провели експерти проєкту «DECIDE: Відбудова».
Менська гімназія на конкурсній основі стала учасницею реалізації ініціативи «DECIDE: Відбудова» і виграла грант у розмірі 2,2 млн грн на облаштування шкільного укриття та створення освітнього хабу на його базі (закупівля меблів, оргтехніки, обладнання тощо). Також навчальний заклад отримує експертну підтримку цього процесу. Фінансує ініціативу Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».
Зараз роботи з ремонту та облаштування укриття на стадії завершення. Додатково DECIDE виділив 300 тис. грн на втілення учнівського проєкту щодо дизайну майбутнього простору, концепції зон для навчання та дозвілля, які б учні хотіли бачити в укритті.
Привітали учасників тренінгу секрета Менської міської ради Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО та начальниця Відділу освіти Менської міської ради Ірина ЛУК’ЯНЕНКО.
Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО зізнався, що трошки заздрить учням та ученицям Менської гімназії, бо вони навчаються в такому прекрасному закладі, є свідомими, дорослими, активними, в курсі подій гімназії.
– Хочу подякувати проєкту DECIDE, з яким Менська міська рада співпрацює другий рік, і ця співпраця розпочалася в складні часи деокупації, – зазначив Юрій Валерійович. – DECIDE один із перших, хто відгукнувся на потреби освіти й уже допоміг відремонтувати багато укриттів у громаді. Зараз, коли завершується проєкт з ремонту найпростішого укриття у Менській гімназії, учні самі побачили, як воно трансформувалося, як тут зараз зручно та комфортно. Бажаю, щоб спускалися сюди тільки з приємних приводів, як цей тренінг, в ході якого ви маєте змогу отримати нові знання, бо вони знадобляться не тільки при написанні проєкту, але й у дорослому житті.
Ірина ЛУК’ЯНЕНКО наголосила, що різниця між тим, яким було укриття і яким стало, очевидна й разюча. Проєкт DECIDE вміє слухати, чути та втілювати мрії дітей, і це добре. Участь дітей у реалізації проєкту допоможе їм знайти себе в майбутньому житті, переконана пані Ірина.
Тренер проєкту DECIDE Юрій ФІЛЕНКО закликав учасників тренінгу навчатися правильно використовувати наявні для розвитку ресурси та можливості, одну із яких він показав під час роботи в групах.

Довідково:

“DECIDE: ВІДБУДОВА” – це ініціатива Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що передбачає підтримку постраждалих від бойових дій територіальних громад Чернігівської, Одеської та Полтавської областей в облаштуванні шкільних укриттів, шкіл та інклюзивно-ресурсних центрів. Для цього Швейцарія надає допомогу Україні у розмірі 4,3 млн франків (приблизно 172 млн гривень). У межах ініціативи в Чернігівській області було обрано 15 територіальних громад-учасниць, одна з яких Менська міська територіальна громада.

25 квітня 2024
back