back

У Менській громаді стартував новий проєкт соціальних послуг

Менську громаду на конкурсній основі відібрано для участі в новому проєкті «Мінімальний пакет інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми». На Чернігівщині Ініціатива впроваджується також у громадах Чернігова, Ніжина, Куликівки, Бобровиці, Бахмача.

Мета проєкту «Мінімальний пакет інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми» – задовольнити нагальні гуманітарні потреби сімей з дітьми, а також покращити систему базових соціальних послуг та запровадити нові послуги. Ініціатива впроваджується UNICEF Ukraine за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KFW), реалізується у партнерстві з Українською мережею за права дитини, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО «Соціальна Синергія», Українська освітня платформа.

«Гуманітарні потреби в Україні не скорочуються, а за час війни ще більше посилилися. Сім’ї з дітьми втрачають рідних та близьких, покидають власні домівки, опиняються на межі бідності, мають обмежений доступ до медичних, освітніх, психологічних, соціальних послуг. Для ефективного реагування на гуманітарну кризу, власне, і був розроблений цей проєкт», — кажуть автори проєкту.

Соціальні послуги повинні бути доступними однаково для всіх. Зокрема для людей, які перебувають у складних життєвих ситуаціях.

Щоб дослідити питання, наскільки доступними такі послуги є в громаді, Українська освітня платформа здійснює спеціальне картування. Оцінюється стан та доступність соціальних, освітніх, медичних та інших послуг.

«Таке дослідження важливе, оскільки сприяє підвищенню прозорості, відкритості та довіри до надавачів соціальних послуг для сімей з дітьми. Крім того, ми можемо ідентифікувати виклики та визначити напрямки покращення системи надання соціальних послуг, розробити ефективні стратегії підтримки сімей з дітьми», — зазначає Ніна Гаркавенко, СЕО в ГО "Центр соціального аудиту", експертка із картування.

17 квітня 2024 року у рамках фокус-групи експерт з картування Олег МАЗУРИК  провів інтерв’ювання членів робочої групи з питань реалізації в Менській громаді пріоритетів державної політики у сфері надання соціальних послуг і послуг соціального характеру щодо картування послуг.

У зустрічі взяли участь представники закладів Менської міської ради: директор КУ «Менський інклюзивно-ресурсний центр» Ольга СКОСИР, директор КНП «Менський центр первинної медико-санітарної допомоги» Наталія РОСОМАХА, начальник відділу соціальної роботи КУ «Менський міський центр соціальних служб» Тетяна ЮЩЕНКО  та член Молодіжної ради Вікторія СКОРОХОД. 

Наступним етапом заплановано проведення навчальних тренінгів, як групових, так і індивідуальних для фахівців із соціальної роботи із веденням випадку в захисті прав дітей.

19 квітня 2024
back