back

Як допомагає армії та відновленню громади вчителька із сільської школи в Менській ТГ

 

Менська громада із початку повномасштабного вторгнення бачила багато чого. Це і колони танків ворожих, і дефіцит товарів в магазинах, і велика кількість переселенців. Але паралельно з цим в кожному селі громади почалась активна допомога нашим військовим і майже одразу після звільнення почалося відновлення на всіх можливих рівнях. Кожен бажаючий міг стати волонтером, працювати на користь відновлення громади та ставати на шлях наближення перемоги.

Сьогоднішня наша розповідь про вчительку математики та інформатики із села Феськівка, що на Менщині. 

"Я відчуваю війну вже 10 років, адже із початку збройного конфлікту на сході я займаюсь плетінням сіток, виготовленням окопних свічок для наших військових. Спочатку цим займалась сама із своєю родиною, а згодом передала досвід в інші села громади, показала як це правильно робити «Волонтерам Менщини», потім працівникам районного відділу культури. Тепер в нас плетуть сітки майже скрізь. Також час від часу я допомагаю волонтерам із збором необхідних речей для наших військових,"- говорить  Світлана Ємець.

"Для того, щоб всім цим займатися потрібні кошти, тому я вже декілька років проводжу майстер-класи з розпису писанок, шоперів, шию і продаю футболки з власним розписом, а всі виручені кошти йдуть на потреби для військових. А почалось із пошиття рюкзаків, з розписом яких допомагали мені учениці Феськівської гімназії.

Мене дуже хвилює те, що відбувається на полі бою, на лінії фронту, але не менше турбують питання інформаційної безпеки, важливо слідкувати за тим, яку ми споживаємо інформацію, а потім ще й поширюємо. Маємо розуміти, що вміст, який передають телебачення, інтернет ресурси , газети може впливати на наше сприйняття та поведінку. Інформація по різному може впливати на емоційний стан людини, може бути предметом маніпуляцій і впливати на прийняття нею правильних чи неправильних або небезпечних рішень. 

Це особливо актуально в сучасному світі, де інформаційні технології швидко розвиваються і інформація легко поширюється через різні канали зв'язку.

Отже, важливо бути обережним та критично оцінювати інформацію, яку ми отримуємо, та пам'ятати про її можливий вплив на наш емоційний стан та прийняття рішень. Тому, з 2021 року  у громаді проводжу різні заходи з  інформаційної безпеки- семінари для вчителів, зустрічі у бібліотеках громади.

 У березні 2023 року на базі Менської гімназії ми провели (не) конференцію EdCamp для вчителів на тему "Інформаційна безпека особистості". 

ЕdCamp Ukraine – це спільнота відповідального вчительства України, яка створена і діє за принципами всесвітнього руху EdCamp. Принципи: безкоштовність, незалежність, вільна ініціатива, програма визначається в перший день проведення, кожний і кожна можуть стати спікерами, діє закон «про дві ноги» (учасники й учасниці самі визначають, які із сесій відвідають і на який час там затримаються).

До участі долучилися 150 освітян із різних регіонів України. 

 (Не) конференція цікава тим, що одночасно проходить декілька різних занять, об’єднаних спільною темою.  Заняття проводили одночасно 7 спікерів і кожен учасник міг обирати, де йому цікавіше. Одна із спікерів прибула аж із Чорткова Тернопільської області, щоб поділитись досвідом з колегами з Чернігівщини.    

 Такі заходи покликані мотивувати освітян розвиватися й ділитися досвідом, ідеями, натхненням одне з одним, бути щасливими й продуктивними у вчительській професії та в житті загалом. Потім учасники (не) конференції змогли отримати сертифікати підвищення кваліфікації.

Вже рік проводжу антифейкову інтелектуальну гру "НотаЄнота"(авторка гри Альона Романюк-  журналістка, фактчекерка, засновниця і головна редакторка проєкту «НотаЄнота). Ця гра може бути як для дітей, так і для дорослих, вона вчить розпізнавати ворожі впливи та російські фейки –цікаво,весело і з користю, сприяє розвитку критичного мислення, сприяє фактчекінгу та не піддаватися провокаціям і загальній паніці, натомість діяти зважено та рішуче у кризовій ситуаціі.

Коли кожен володітиме такими навичками, то Україна ставатиме захищенішою від ворога та зовнішніх загроз.

Коли наша країна перебуває в полоні бойових дій, то кожен із нас має максимально використовувати себе для допомоги армії та наближати перемогу з усіх можливих сторін.”

На фото Світлана Ємець (ліворуч) із колегою під час навчання з інформаційної безпеки.

Матеріал опубліковано в рамках діяльності проекту «Місцева демократія та самоорганізація для сталої інтеграції ВПО», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». 

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

04 березня 2024
back