back

Під час повені подбайте про чисту воду!

З метою попередження та недопущення ускладнення епідеміологічної ситуації в населених пунктах, які, ймовірно, можуть бути підтоплені або відрізані внаслідок повені та дощових паводків, Корюківське районне управління Головного управління Держспоживслужби в Чернігівській області розробило пам’ятку для населення.

Шановні громадяни!

Звертаємо Вашу увагу на те, що під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції.

ВОДА

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та харчами гарантованої якості.

За відсутності привізної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що в наслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін..

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокипʼяченою водою.

ХАРЧІ

Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обовʼязкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кипʼяченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом. У звʼязку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовану їжу.

Перед їдою ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфекційними серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

Комахи та гризуни можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб. Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на шкірі, поява гнійників і т. д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб може бути незвичним.

29 лютого 2024
back