back

Що потрібно знати кожному у випадку загрози виникнення повені, паводка

Йде весна. І з настанням весняної відлиги зростає небезпека підняття рівня ґрунтових вод, та, як наслідок, ймовірність виникнення повеней і паводків. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів Менської громади може привести до незадовільного санітарного стану територій населених місць та навіть стати причиною розповсюдження інфекційних захворювань. Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиральнь, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. У зв'язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Для уникнення зараження інфекційними хворобами під час паводка слід дотримуватись таких рекомендацій.

  • Переконайтеся, що ваше житло не одержало внаслідок повені ніяких ушкоджень, обережно огляньте будинок і перевірте, чи немає загрози його обвалення та руйнування.
  • Для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі використовувати кип’ячену або бутильовану воду. Пам'ятайте! Ознаки зараження води можна помітити візуально при початковому огляді: за кольором або запахом. Якщо є підозра, що питна вода заражена, проведіть її знезараження перш ніж вживати, прокип'ятіть або додайте з метою очищення хлорний розчин чи перманганат калію (марганцівку).
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни та гігієни житла : часто мийте руки та тіло з використанням миючих засобів; регулярно прибирайте вологим методом приміщення, у першу чергу житлові, мийте посуд з використанням обезжирюючих засобів та гарячої води, систематично виносіть сміття та харчові відходи у відведені для них місця. Виконуйте вимоги гігієни самі та навчайте цьому своїх дітей і знайомих.
  • Не використовуйте продукти, які були підтоплені, та не вживайте їх у їжу, тільки після достатньої термічної обробки (варіння, смаження, запікання).
  • При вживанні овочів і фруктів у сирому вигляді ретельно мийте під проточною водою, обдавайте кип’ятком та не мийте водою з відкритих водоймищ.
  • Нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, свердловини) необхідно прибрати від нанесеного бруду, почистити та продезінфікувати.
  • Індивідуальні вигреби та вбиральні (надвірні туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати.
  • У разі затоплення оселі просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території, дворових туалетів.
  • Здійснюйте осушення, відкачування води із затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води за добу.

Управаління Держєсподивслужби

  • Не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів, тарганів, мух; переповнення нечистотами гноєзбірників, дворових туалетів.
  • Проведіть дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • Трупи загиблих тварин та птиці обов’язково зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
  • Дізнайтеся в місцевих органах державної влади й місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
  • У разі розвитку симптомів інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі) терміново звернутися за медичною допомогою та не допускати самолікування.

 

Пам’ятайте, перелічених заходів необхідно дотримуватись щоденно, а не тільки під час та після підтоплень. Попередити хворобу завжди простіше і дешевше, ніж потім її лікувати.

27 лютого 2024
back