back

Індустріальний парк "Менський" - перший в області

24 січня 2023 року на засіданні Кабінету Міністрів України уряд включив до Реєстру індустріальних (промислових) парків ще один майданчик - «Менський». Це відкриває перед нашою громадою великі перспективи. 

«Розвиток індустріальних парків дуже важливий, адже саме вони мають стати точками зростання економіки і повоєнної відбудови країни. Це сприятиме відновленню промисловості, зокрема і експортно орієнтованої, з високою долею доданої вартості. А також це стане поштовхом до розвитку місцевих громад, які отримають нові надходження до бюджету, будуть створені нові малі і середні підприємства, а разом з цим у регіонах з’являться нові робочі місця», - заявила Перший віце-прем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Перша задумка створити на Менщині промислової зони з’явилась ще у 2014 році, коли розпочались підготовчі роботи по  Генеральному плану міста.  

У 2018 році, після затвердження Генерального плану міста Мена із зонуванням території, територію для майбутнього індустріального парку включили до цього плану, а з 2019 року розпочались роботи по зміні цільового призначення земель з сільськогосподарського на промислове, по оцінці впливу на довкілля. Також з 2018 року тривала активна робота над створенням Стратегії розвитку Менської громади спільно з експертами Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Працюючи над стратегією розвитку було вирішено не обмежуватися ремонтом доріг, освітлення та водогонів, і тому подумали про економічний потенціал території. Саме тому одним із завдань стратегії стало сприяння розвитку на теренах громади переробної промисловості та логістичних центрів. Реалізації, саме цього завдання відповідає проект створення індустріального парку на території міста Мена.

З квітня 2019 року для координації діяльності зі створення індустріального парку «Менський» у місті Мена була створена робоча група при обласній державній адміністрації, яка здійснювала координацію щодо здійснення організаційних заходів, необхідних для започаткування діяльності індустріального парку, включаючи підготовку Концепції індустріального парку та необхідного пакету документів для направлення Міністерству економіки України та включення індустріального парку «Менський» до Реєстру індустріальних парків України.

Тривалий час зайняло питання приведення містобудівної та земельної документації. у відповідність до вимог діючого законодавства. Потім, наприкінці 2021 року Менська міська рада отримала позитивні висновки оцінки впливу на довкілля (ОВД). Після отримання всіх необхідних документів, Департамент економічного розвитку Чернігівської ОДА підготував Концепцію індустріального парку "Менський", остаточний варіант якої було затверджено 23 листопада 2022 року депутатами Менської міської ради, в якій було враховано всі ризики сьогоднення.

Тож відповідно до сьогоднішнього рішення Уряду, територія під індустріальний парк "Менський" знаходиться за межами міста Мена Чернігівської області на площі 68,6 га. Відповідно до концепції на території індустріального парку планується створити до 3000 робочих місць. Передбачено створення промислових підприємств та логістичних об'єктів.

Згідно концепції індустріального парку до нього мають входити наступні об’єкти:

зона промисловості

  • 4 підприємства харчової промисловості V-го класу шкідливості;
  • 4 підприємства з перероблювання сільськогосподарської продукції;
  • тепличне господарство ;
  • деревообробне підприємство ІV-го класу шкідливості.

зона адміністративних будівель, науково-дослідної та виставкової діяльності

  • виставково-торгівельний центр;
  • адміністративно-науковий комплекс.

зона транспорту та логістики, складського господарства

  • автозаправний комплекс;
  • склад харчової продукції;
  • логістичний центр промислових товарів.

зона дозвілля та рекреації

  • торговельний комплекс;
  • зона рекреації та громадського харчування.

Індустріальний парк «Менський» – це проект, який може істотно вплине на економіку не тільки нашої громади, а й області та нашої держави. Реалізація ідеї індустріального парку передбачає не один, а кілька проектів, поєднаних однією метою – здійснити модернізацію промислового та переробного потенціалу причому в максимально безпечний для навколишнього середовища спосіб та зручний для мешканців. Тобто даний проект сприятиме реалізаціївсіх принципів сталого розвитку, і зможе вирішити важливі питання сьогоддення. Наприклад, інвестування у переробку сільськогосподарської продукції зможе вирішити важливе питання продовольчої безпеки. - заначив міьский голова Геннадій Примаков.

Нарешті, сьогодні перший індустріальний парк в Чернігівський області зареєстровано! Тепер ми переходимо на новий етап - це визначення керуючої компанії та пошук зовнішнього інвестора.

Хочемо щиро подякувати всім. хто був долучений до цієї кропіткої роботи, результатом якої є перший в Чернігівській області індустріальний парк "Менський".

 

В матеріалі використані архівні фото, а також

 інформація та фото тз сайтів

Кабінету Міністрів України

та Міністерства економіки

 

24 січня 2023
back