back

30 вересня відзначається День усиновлення – свято всіх усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, що прийняли до своїх родин дітей, які за різних обставин втратили рідні сім’ї

В Менській громаді функціонує 13 прийомних сімей, в яких виховується 19 дітей та будинок сімейного типу, в якому виховується 8 дітей без батьківського піклування За весь час перебування в прийомних родинах діти стали рідними, вже п’ятеро дорослих дітей розпочали самостійне життя, 3 родини усиновили прийомних дітей. Прийомна родина – це передусім важка щоденна праця по вихованню дітей, але і гордість від отриманого результату. Щиро вдячні всім прийомним батькам за виховання дітей, бажаємо їм здоров’я, успіху, вдячності і поваги до їх нелегкої праці, і звичайно МИРУ всім, і дітям, і батькам!

Під час війни з росією збільшилася кількість осиротілих дітей. Дітям будь-якого віку не місце в інтернаті. У стінах інституції дитина ніколи не отримає того, що має в родині. Про це свідчать результати численних експертних досліджень. Дитина в будинку дитини позбавлена можливості сформувати життєву основу – почуття прив’язаності, яке зазвичай формується у віці до 11-12 місяців: любити, брати та віддавати, довіряти. Діти, які перебувають в інтернатному закладі, біжать назустріч незнайомим людям, відвідувачам, із криками: "Мамо!". Передусім, у будь-якому дорослому дитина бачить батьків. Дитина перебуває в притулку, закладі серед таких самих дітей, що пережили горе, травму втрати і не зрозуміли, чому їх забрали з родини. А отже, дуже часто в тому, що сталося, діти звинувачують себе. І несуть тягар цієї провини усе подальше життя.

До інтернатної системи діти потрапляють внаслідок складних сімейних обставин. Дах над головою, можливість навчатися, отримувати медичну допомогу – здається, цілком добре рішення, але – лише на короткий проміжок часу. А якщо йдеться про роки без родинного затишку?

Якщо немає можливості допомогти дитині повернутися до біологічної родини, або до сім’ї родичів, ідеальним варіантом для дитини є всиновлення, або сімейні форми виховання, такі як прийомна родина, дитячий будинок сімейного типу.

Бажаючим створити прийомну сім’ю, стати патронатними вихователями можна звернутися до найближчого центру соціальних служб, служби у справах дітей, де проведуть співбесіду, ознайомлять із вимогами до пакету документів, і направлять на навчання кандидатів у прийомні батьки, опікуни.

При цьому важливо зрозуміти: обирається сім’я для дитини, а не навпаки. Успішний досвід ми вже маємо, а відтак – можемо його примножувати.

 

30 вересня 2022
back