back

Менська територіальна громада зобов’язується скоротити викиди наполовину до 2030 року та прискорити екологічне та справедливе відновлення після пандемії COVID-19

Наша громада приєднується до 799 мерів у всьому світі, підтверджуючи прихильність до інклюзивних кліматичних заходів напередодні Конференції ООН зі зміни клімату (COP26), котра відбудеться у листопаді

13 жовтня 2021 року Менська громада підтвердила прагнення приєднатися до 799 міст по всьому світу, обіцяючи скоротити вдвічі викиди вуглецю до 2030 року та досягти нульових викидів у 2040 -х роках або раніше – для забезпечення екологічного та справедливого відновлення від пандемії COVID-19.

У 2015 році Мена отримала 500 тис. євро на реалізацію проекту «Модернізація вуличного освітлення міста Мена» за фінансування програми Європейської Комісії «Демонстраційні проєкти Угоди мерів». Завдяки цьому місто знаходиться на шляху до того, щоби виконати належну частку заходів щодо подолання глобальної кліматичної кризи.

Міський голова Геннадій Примаков офіційно підтвердив участь у кампанії  «Гонки міст за нулем». Напередодні цьогорічної конференції ООН зі зміни клімату (COP26) у Глазго кампанія «Гонка міст за нулем» має на меті об’єднати найпотужнішу коаліцію в історії бізнесу, інвесторів, міст та регіонів, які працюють разом над створенням робочих місць та боротьбою зі зміною клімату.

«Цей крок є важливим. Приєднання до цієї глобальної ініціативи дозволить нашій громаді розвивати її, залучаючи кліматичні інвестиції та, власне, дбати про те, щоб наші нащадки мали місце для життя», –  підкреслив Менський міський голова Геннадій Примаков.

Хоча міста є одними з найбільших у світі джерелами викидів парникових газів, на них припадає понад 70% загальних викидів, мери та місцеві лідери стали глобальними лідерами клімату. Увійшовши в кампанію «Перегони до нуля», Менська громада зобов’язується:

  • Сприяти наступним принципам:

- ми визнаємо глобальну надзвичайну ситуацію з кліматом;

- ми прагнемо підтримувати глобальне потепління нижче 1,5 ° за Цельсієм згідно з Паризькою угодою;

- ми прагнемо поставити інклюзивні кліматичні дії в центр усіх процесів прийняття рішень у містах, створити процвітаючі та справедливі громади для всіх;

- ми запрошуємо наших партнерів – політичних лідерів, виконавчих директорів, профспілки, інвесторів та громадянське суспільство –   приєднатися до нас у визнанні глобальної надзвичайної ситуації з кліматом та допомогти нам здійснити науково обґрунтовані дії для її подолання.

  • Прийняти науково обґрунтовану мету скорочення викидів відповідно до мети Паризької угоди – обмежити зростання глобальної температури до 1,5 ° C.

- Це включає досягнення справедливої ​​частки глобального скорочення викидів на 50% до 2030 року та досягнення нульового рівня вуглецю не пізніше 2050 року.

  • Планувати та негайно приступити до впровадження конкретної інклюзивної політики щодо клімату у будівлях, транспорті, відходах, чистій енергії, харчуванні, природі та інших ключових галузях.

«Зміна клімату – це криза, яка виходить за межі муніципальних кордонів або національних кордонів – і її можна вирішити лише колективною владою глобальної коаліції», – сказав голова C40 та мер Лос-Анджелеса Ерік Гарсетті. «Гонка міст до нуля» вже стимулює міста по всьому світу, щоб підвищити свої амбіції щодо клімату, взяти на себе нові зобов’язання щодо захисту нашої планети та закласти основу для більш справедливого, сталого та стійкого майбутнього».

«У всьому світі керівники міст борються з кліматичною кризою, з посиленням терміновості та амбіцій – і це обнадійливо бачити, що ще більше міст офіційно приєднуються до цієї боротьби», – сказав Майкл Р. Блумберг, засновник Bloomberg Philanthropies, Глобальний посол ООН у справах Перегони до нуля та Перегони до стійкості, а також спеціального посланника Генерального секретаря ООН з питань кліматичних амбіцій та рішень.

«Гонка до нуля є переможною, тому що місцеві лідери продовжують мислити масштабно і отримувати результати знизу вгору. Попереду ще багато роботи – і чим більше країни підтримують своїх чемпіонів з питань клімату на рівні міст, штатів та компаній, тим більшого прогресу ми зможемо досягти до того, як світ збереться на COP26 в листопаді».

Міста змагаються до нуля, партнерство між містами C40, Глобальна угода мерів у сфері клімату та енергетики (GCoM), ICLEI - Місцеві уряди у сфері сталого розвитку (ICLEI), Об'єднані міста та органи місцевого самоврядування (UCLG), CDP, Всесвітній фонд для природи (WWF) та Інститут світових ресурсів (WRI) прагне мобілізувати 1000 міст навколо глобального відновлення COVID-19 з нульовим вмістом вуглецю.

18 жовтня 2021
back