back

До уваги агровиробників! Неправильне застосування дератизаційних препаратів, у тому числі бродіфакуму, буде каратися у відповідності до Закону України

У зв’язку з ситуацією, що склалася на території Херсонської області, з метою попередження загибелі бджіл через порушення регламентів застосування пестицидів та враховуючи міграційні шляхи птахів через Чернігівську область, яка відноситься до північного коридору міграції (поліський широтний), слід приділити особливу увагу дотриманню вимог законодавства при проведенні захисних заходів сільськогосподарських культур.

Нагадуємо, внаслідок отруєння діючою речовиною бродіфакум, яка входить до складу агрохімічних препаратів, що використовуються для боротьби з гризунами, на Херсонщині відбулася масова загибель птахів –  близько 2000.

Тому варто пам’ятати: при проведенні захисних заходів цих культур необхідно застосовувати виключно препарати, дозволені до використання в Україні, які відповідають державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам. Про це інформує Чернігівська обласна державна адміністрація.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни у разі застосування хімічних речовин і матеріалів, продуктів біотехнології зобов'язані дотримувати санітарних норм.

Основні вимоги санітарного законодавства при застосуванні пестицидів наступні.

Для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинні використовуватися постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми і вертодроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації (які затверджуються територіальними органами Держпродспоживслужби).

Заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські угіддя повинні бути занесені на карти – схеми землекористування (узгоджуються територіальними органами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки).
Проєкти авіаційно-хімічних робіт погоджуються територіальними органами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

Відповідно до ДСП 382-96, за три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи: оповістити населення (радіо, преса) про місце, час, терміни проведення авіаційних робіт пестицидами та агрохімікатами; та встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м
від оброблюваних ділянок.

Відповідно до п. 5.26 ДСП 382-96, забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

  • 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно – заповідного фонду;
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м. До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10.00) і вечірні (18.00–22.00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

Зберігання пестицидів на складі допускається тільки після його погодження територіальними органами Держпродспоживслужби та охорони природи і отримання паспорта.

У зв’язку з викладеним наголошуємо на:

1) застосуванні засобів біологічної дії для боротьби з гризунами, безпечних для екосистеми (для прикладу, тих, що розробляються Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України, в порядку рекомендації);

2) погоджені використання препаратів з діючою речовиною бродіфакум з органами місцевого самоврядування на територіях, які межують з природним заповідним фондом (ці території можна побачити на геопорталі містобудівного кадастру Чернігівської області).

У разі виявлення та встановлення на території Чернігівської області фактів щодо виникнення негативних наслідків після застосування дератизаційних препаратів, у тому числі бродіфакуму, питання заборони використання даних препаратів буде винесено на засідання комісії при Чернігівській обласній державній адміністрації, враховуючи норми статті 49 Закону України «Про тваринний світ».

05 травня 2021
back