back

Місто Мена визнано осередком спалаху небезпечної інфекції викликано гострою респіраторної хворобою, спричиненою коронавірусом

Сьогодні, в малому залі Менського будинку культури відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Менської міської об’єднаної територіальної громади під головуванням міського голови Г.А.Примакова. Проведення позачергового засідання було викликано тим, що 25 квітня, було отримано інформацію обласного лабораторного центру, щодо позитивного результату поліміразної ланцюгової реакції (ПРЛ) на COVID-19 у 71-річного жителя з міста Мена. Під час засідання комісії, було обговорено деталі виниклої надзвичайної ситуації та запропоновані заходи - одноголосно було прийнято наступне рішення:

1.            Визнати м. Мена Менського району осередками спалаху небезпечної інфекції викликаної гострою респіраторною хворобою, спричиненою коронавірусом COVID-19.

2.            Визначити місце, де проживала особа, у якої підтвердився позитивний результат ПРЛ-тесту («вогнище»), як об’єкт для проведення дезінфекційних заходів, який буде проведено ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

3.            Відділу організаційної роботи та інформаційного забезпечення Менської міської ради організувати інформування населення про визначення меж територій карантину (територія міста Мена), а також впровадження профілактичних, протиепідемічних та інших заходів. Крім того, постійно розміщувати інформацію на офіційному сайті Менської міської ради, в інших засобах масової інформації публікації щодо необхідності обов’язково дотримуватися карантинних заходів, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України №211 (зі змінами та доповненнями).

4.            КУ «Територіальний центр соціального обслуговування» організувати надання допомоги особам, які знаходяться на їх обслуговуванні, щодо оплати комунальних послуг, доставки продуктів харчування та предметів першої необхідності з метою зниження ризиків їх зараження.

5.            Рекомендувати іншим соціальним службам, які функціонують на території міста Мена, а також відділенням «Укрпошти» та Пенсійного фонду розробити власні заходи, спрямовані на надання допомоги особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим мало захищеним верствам населення щодо отримання ними пенсій, оплати комунальних послуг, доставки продуктів харчування та предметів першої необхідності з метою зниження ризиків їх зараження.

6.            Організувати обробку доріг та вулиць м. Мена дезінфекційними засобами.

7.            Менському районному лабораторному відділенню Чернігівського міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України»:

-                 виявити контактних осіб і скласти списки по 1 та 2 хвилі та передати під розписку по 1 екземпляру до Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, Менському РВ ГУНП України в області, Менській міській раді, Менському РВ ДСНС України в області для контролю за самоізоляцією (особи, які визнані контактними, не мають права покидати межі зони карантину).

-                 провести тестування 1 хвилі осіб, які мали контакт з хворим на COVID-19.

-                 отримати від всіх контактних осіб інформаційну згоду про самоізоляцію.

-                 проводити дезінфекційні заходи в осередку небезпечного інфекційного захворювання.

-                 установити контроль за виконанням самоізоляції та отримувати інформацію про стан здоров’я.

-                 закриття спалаху провести через 14 днів після одужання останнього хворого.

8.            Менському РВ УДСНС України в Чернігівській області:

-                 організувати проведення дезінфекційних заходів в місцях визначених як об’єкт для проведення дезінфекційних заходів;

-                 залучити спеціальні автомобілі для інформування населення м.Мена про заходи, щодо із запобігання поширенню коронавірусу.

9.            Менського РВ головного управління Національної поліції в Чернігівській області:

-                 здійснювати контроль за дотриманням режиму самоізоляції особами, які мали контакт з хворим на COVID-19 в м. Мена Менського району;

-                 залучити спеціальні автомобілі для інформування населення м.Мена про заходи, щодо із запобігання поширенню коронавірусу.

10.       Службі автомобільних доріг у області встановити попереджувальні знаки, з інформацією «Карантин» на в’їздах на територію міста Мена.

Члени комісії, вкотре наголошують на необхідності дотримуватися запроваджених карантинних заходів, адже Світова практика довела, що своєчасні протиепідемічні заходи, є доволі ефективними в боротьбі з COVID-19. Україна запровадила суворий карантинний режим для стримування темпів поширення вірусу та його швидкого подолання. Всі ми прекрасно знаємо, що у світі поки що немає ліків від коронавірусної хвороби і єдиним ефективним способом вберегтися від її поширення є самоізоляція та перебування вдома. Тож, просимо громадян поставитись із розумінням до виниклої ситуації та проявити самодисципліну та відповідальність за себе і своїх рідних, за своїх друзів і за лікарів, на яких ми покладаємося. Тож залишайтеся вдома; виходьте на вулицю лише за нагальної потреби, у масках та із засобами індивідуального захисту; не гуляйте і не ходіть в компаніях більше 2 людей, мийте (дезінфікуйте) руки і звичайно будьте здорові.

25 квітня 2020
back