back

Протокол робочої групи з питань розробки бюджету для громадян Менської територіальної громади:

Протокол №1 робоча група з прозорості бюджету.docx

Протокол №2 робоча група з прозорості бюджету.docx

до пропозицій до бюджету 2022 року (пропозиції, додаток до протоколу №2)_2022_02_23_16_32_15.xlsx

Проєкт бюджету для громадян – у доступній формі

У Менській громаді розроблено бюджет для громадян. Бюджетну термінологію в ньому викладено доступними для пересічних громадян способами. Проєкт було напрацьовано за підтримки програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)

Бюджет для громадян – візуалізована та описана простою мовою інформація про бюджет громади. Це справді дієвий інструмент, який дає змогу пояснити громадянам, що відбувається в територіальній громаді, як формується бюджет, як формуються видатки і так далі. Всі бажаючі зможуть дізнатися, звідки у громаду надходять кошти та куди витрачаються.

Таким чином кожен пересічний житель може розібратися у тому, що бюджет громади – це кошти всіх її мешканців, що гроші в бюджеті не з’являються нізвідки, а витрати з бюджету не здійснюються лише за бажанням когось із керівників громади або групи громадян.

Працюючи над таким інструментом, ми в першу чергу маємо думати, для кого і для чого ми це робимо. Іншими словами – пояснити простою мовою бюджет громади, дати відчуття відкритості та прозорості влади та залучити мешканців до співвідповідальності.

20 вересня 2021
back