back

В МЕНІ РОЗПОЧАТО РОБОТИ ПО ВИГОТОВЛЕННЮ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНУ МІСТА

"Генеральний план міста є найголовнішим документому в сфері містобудування, який затверджується органами місцевого самоврядування на довготривалу перспективу..." -  повідомив присутнім на нараді в приміщенні Менської міської ради директор державного підприємства Український державний науково-дослідний інститут проектування міст "ДІПРОМІСТО" імені Ю.М.Білоконя, заслужений архітектор України Іван Шпилевський.


5 серпня в залі засідань Менської міської ради відбувся семінар з представниками підприємств, установ та організацій міста з питання початку робіт по виготовленню генерального плану міста Мена. На семінарі були присутні міський голова Федір Фесюн, заступник міського голови з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко, директор ДП УДНДІПМ "Діпромісто" ім. Білоконя Іван Шпилевський разом з головним архітектормпроекту Тетяною Несвіт та 4-ма працівниками інституту, працівники апарату міської ради та представники більш ніж 30 підприємств, установ та організацій, які забезпечують життєдіяльність міста.



При відкритті семінару міський голова Федір Фесюн наголосив: "Генеральний план - це документи, який містить життєво важливу інформацію про населений пункт, оскільки є основним видом мiстобудiвної документації з планування території населеного пункту, призначеним для обґрунтування довгострокової політики органу місцевого самоврядування в питаннях використання i забудови території. В цьому документі буде описано як поточний стан розвитку міста, так і план на найближчі роки. По своїй суті Генеральний план є основним планувальним документом, який встановлює в інтересах населення та з урахуванням державних завдань напрямки й межі територіального розвитку населеного пункту, функціональне призначення та будівельне зонування території, містить принципові рішення щодо розміщення об’єктів загальноміського значення, організації вулично-дорожньої мережі й дорожнього руху, інженерного обладнання, інженерної підготовки й благоустрою, захисту території від небезпечних природних i техногенних процесів, охорони природи та історико-культурної спадщини, черговості освоєння території. Тому сьогодні нам треба спільно і досить оперативно почати працювати над питанням: "Яким  ми хочемо бачимо наше місто в майбутньому?" Наприклад,  слід буде в генеральному плані запланувати подальшу можливість розширення меж міста, включивши в межі міста територію урочища "Остреч" та ряд інших територій, які фактично вже знаходяться в місті, а на карті поза його межами. Не менш важливим є питання - де буде міський цвинтар, або ж якою буде система водопостачання чи санітарної очистки міста... Це нелегке завдання, але я вірю, що ми спільно з громадою знайдемо компромісне рішення!"


Головний архітектор проекту "Діпромісто" Тетяна Несвіт разом із своїми колегами закликала всіх присутніх відповідально віднестися до питання виготовлення Генерального плану міста. Перш за все необхідно ретельно проаналізувати перелік наданої необхідної інформації, та за її наявності оперативно надати її на електронну і поштову адресу міської ради ;">[email protected]) та інституту ;">[email protected]) , або вказати про те, що інформація відсутня.


Заступник міського голови з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко наголосив: "Питання розробки Генерального плану міста не нове. Вже протягом декількох років міська рада постійно планувала його розробку, але за браком коштів в міському бюджеті, розпочати роботи було неможливо. В 2013 році міська рада зробила перший найголовніший підготовчий крок по підготовці до розробки Генерального плану міста - було проведено топографо-геодезичну  зйомку території міста, яка є фундаментом для розробки Генерального плану. Сьогодні ми розпочинаємо активну роботу з виготовлення Генплану, адже всі ми памятаємо, як минулого року міська рада не могла вирішити жодного земельного питання протягом майже 9 місяців. Це саме наших громадян може чекати і з січня 2015 року, якщо зараз ми оперативно не зберемо всю необхідну інформацію, та не почнемо разом працювати над питанням подальшого розвитку міста. Менська міська рада щороку розробляє велику кількість програм серед яких програми соціально-економічного розвитку, програма розвитку житлово-комунального господарства.., а також в цьому році на сесії міської ради затверджено План дій із сталого енергетичного розвитку міста Мена до 2020 року. Це наші перші кроки до розвитку нашого міста. Якісна  ж розробка Генерального плану міста відкриває перед нами довготривалі перспективи."


Іван Шпилевський наголосив присутнім на необхідності оперативно зібрати немалий, але так необхідний для кожного менянина обєм інформації, адже від того, як кожен відреагує на отримані запити, і на скільки якісно підготує відповідь, залижить не тільки час і якість розробки Генерального плану, а й подальші можливості розвитку Вашого міста. Також Іван Іванович закликав всі підприємства, установи та організації, а також населення міста не чекати на оприлюдення проекту Генерального плану міста, яке буде винесено на громадське обговорення, а надавати свої пропозиції до міської ради вже зараз. Адже зміни в проект генплану інколи пропонують такі, що приходиться розпочитани  роботу спочатку, а отже розробка Генплану затягнеться на роки, а робота міської ради, і жіттєдіяльність міста буде паралізована.


Після цього, представники підприємств житлово-комунального комплексу, а також районних відділів та управлінь поспілкувались із працівниками інститутут з приводу виниклих питань. За підсумками наради всі присутні отримали перелік необхідної інформації для розробки Генерального плану міста, а ті хто не зміг прибути на нараду, отримають письмовий запит від міської ради вже завтра.

По закінченню  семінару заступником міського голови з питань діяльності виконкому Юрієм Стальниченко проведено екскурс Меною, під час якої проектанти ознайомились із розміщенням підприємств, установ та організацій міста, станом та перспективами розвитку дорожньо-транспортного, житлово-комунального ... господарств міста.

Міська рада вважає, що дійсно міська громада має бути добре проінформована про всі зміни, що вносяться до генплану й можуть вплинути на рівень життя громадян. Тому ми звертаємось до керівників підприємств, установ та організацій, а також населення міста "Всі свої  пропозиції з приводу розробки Генерального плану міста Мена оперативно подавати у письмовій формі за адресою: 15600, Чернігівська область, м.Мена, вул. Урицького, 7, Менська міська рада . Телефони для консультацій 21242, 21541."
06 серпня 2014
back