back

ПОРЯДОК НАДАННЯ СТАТУСУ УЧАСНИКА АТО

Кабмін постановою №413 ще від 20.08.2014 року затвердив Порядок надання статусу учасника АТО. При цьому, на виконання усіх попередніх обіцянок, учасниками АТО визнаватимуться тільки особи, які, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення – військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового і начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління Державної охорони, Держспецзвязку, ДСНС, ДПтС та військових формувань, а також представникам підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення.

Ці райони та терміни проведення визначаються Антитерористичним центром при СБУ. Відповідно підставою для надання статусу є документи що підтверджують безпосереднє залучення до виконання завдань АТО в зазначених районах .

Командири військових частин у місячний термін після завершення особами виконання завдань АТО у визначених районах, надають спеціально утвореним перевірочним комісіям на розгляд довідки за визначеною формою та інші документи, що є підставою для надання статусу учасника бойових дій. Комісії вивчають ці документи і подають їх на розгляд міжвідомчій комісії , яка у місячний термін їх розглядає, за необхідності заслуховує пояснення осіб чи свідків, та приймає рішення про надання статусу учасника бойових дій, про що інформує комісію.

Передбачена також можливість самостійного подання документів до комісій, повторного внесення на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики та оскарження рішення комісії в суді.

Посвідчення учасника бойових дій та нагрудний знак особам, яким надано статус учасника, видаються органами силових відомств, перелічених вище, а також органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації.

У той же час, на Чернігівщині, за участі мобілізованих жителів Менщини, під керівництвом Чернігівського обласного військового комісаріату сформовано два батальйони територіальної оборони 13-й та 41-й , які наразі беруть активну участь в антитерористичній операції. Тому для отримання довідки про залучення військовослужбовця у складі згаданих підрозділів до виконання завдань у зоні АТО, членам сім’ї військовослужбовця необхідно звернутися до Менського РВК та написати заяву встановленого зразка військовому комісару Чернігівського ОВК, на яку, після опрацювання обласним комісаріатом, буде надаватися відповідна довідка.

Ця інформація поки що не стосується мобілізованих третьої хвилі, однак цілком стосуватиметься у випадку їх відправки для виконання завдань безпосередньо в райони проведення антитерористичної операції.

Менський районний військовий комісаріат.

26 вересня 2014
back