back

ЩОДО ВПЛИВУ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ОЧИЩЕННЯ ВЛАДИ» НА ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

16 жовтня 2014 року набув чинності Закон України «Про очищення влади» . Цим Законом передбачається критерії, строк та порядок позбавлення окремих фізичних осіб права перебувати на посадах державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

Закон переважно стосується посадових осіб органів державної влади. У частині місцевого самоврядування дія Закону поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування та на осіб, які претендують на зайняття посад в органах місцевого самоврядування. Відповідно до статті 3, абзаців 2-4 частини першої статті 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» до виборних посад віднесено, зокрема посада сільського, селищного, міського голови, голови та заступників голови районної, районної у місті, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, посади заступників сільського, селищного, міського голови, керуючого справами виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради. Тобто, Закон поширюється лише на середню та нижню керівну ланку та фахівців органів місцевого самоврядування.

Щодо посадових осіб місцевого самоврядування, то у силу Закону заборона на 10 років обіймати відповідні посади стосується лише осіб, які працювали на керівних посадах Комуністичної партії колишнього СРСР та союзних республік, ЦК ЛКСМУ, працювали в органах безпеки колишнього СРСР.

Заборона обіймати вказані посади в органах місцевого самоврядування протягом п’яти років застосовується лише за рішенням суду у разі встановлення фактів вчинення визначених злочинів або адміністративних правопорушень як основне або додаткове покарання. Найбільший обсяг роботи стосуватиметься перевірки достовірності відомостей декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

На підставі аналізу Закону можна зробити висновок, що він незначною мірою стосується місцевого самоврядування. Він не стосується вищої керівної ланки органів місцевого самоврядування. Однак відповідні заходи можуть мати певний вплив на кадровий склад органів місцевого самоврядування як існуючий так і на кандидатів на відповідні посади.

Центр Аналітики та розробки законодавства


Асоціації міст України

18 жовтня 2014
back