back

У ЛЬВОВІ ДІЛИЛИСЯ ДОСВІДОМ РОЗВИТКУ МАЛИХ МІСТ

Керівники територіальних громад та представники малих міст України збиралися нещодавно у Львові на міжнародній конференції, аби обговорити найактуальніші проб­леми та поділитися досвідом їх вирішення.

– На конференції були підняті питання розвитку малих міст у контексті європейської перспективи, – розповідає заступник Менського міського голови Юрій Стальниченко, кот­рий представляв нашу громаду. – Україна підписала з Європейським Союзом договір про асоціацію, добровільно взяла на себе зобов’язання запровадити європейські принципи врядування, децентралізувати управління державою та створити умови для розвитку місцевого самоврядування. Це формує нові виклики і відкриває нові можливості для українських міст щодо накопичення коштів для розвитку територій, отримання технічної, фінансової допомоги. Однак спроможність малих міст до використання нових можливостей поки що є низькою, керівники органів самоврядування та їх персонал потребують нових знань та ознайомлення з європейським досвідом муніципального розвитку.

За словами Юрія Стальниченка, перші кроки на цьому шляху здійснюються у рамках проектів «Сталого розвитку малих міст Львівської, Дніпропетровської, Чернігівської та Івано-Франківської областей», які реалізовувалися ГО «Інститут врядування» та Центром європейського менеджменту за підтримки місцевої влади та Фонду Ганса Зайделя у 2011 – 2014 роках.

– Яким чином подібні проекти та конференції можуть позитивно вплинути на розвиток конкретно нашої Мени? Далеко нам ще до рівня тієї самої Німеччини…

– Справді, далеко. Однак потрібно рухатися у напрямку, який приведе нашу громаду до сталого розвитку. Насправді не так вже й важливо, у якому регіоні знаходиться те чи інше невелике місто на зразок нашої Мени – проблеми у них однакові. Тож обмін досвідом завжди корисний. На конференції ми обговорювали питання децентралізації влади та підвищення організаційної спроможності органів місцевого самоврядування; розвитку міст в умовах обмежених ресурсів; системного підходу до розвитку громади через залучення до управління містом.

Учасники конференції також ознайомилися з німецьким досвідом налагодження взаємодії центральних органів влади з органами місцевого самоврядування, з роботою фонду Ганса Зайделя «На службі демократії, миру та розвитку».

– Цікавою була ідея організації міжмуніципальних об’єднань для вирішення спеціальних комунальних завдань – утилізації відходів, очищення стоків, – говорить Юрій Стальниченко. – Це якби, приміром, громадам Мени та Макошине об’єднати свої зусилля у вирішенні цих питань. Така співпраця пішла б на користь. Також на конференції мою увагу привернула цікава ідея щодо озеленення міста: щороку випускники одного з сіл на Івано-Франківщині гуртом саджають деревця. Таким чином залишають пам’ять про себе й роб­лять корисну справу.

З досвіду малих міст інших регіонів України та країн Європи у нашій Мені можна було б запозичити й ідею створення молодіжного виконкому – як громадської ініціативи. Саме молодь, підприємці міста у змозі подавати корисні та перспективні ідеї.

 

автор мааретіалу Ірина Примак


Менська районна газета "Наше слово"

24 листопада 2014
back