back

В МЕНІ ПРОЙШЛИ ЗАХОДИ ПРИСВЯЧЕНІ ДНЮ СОБОРНОСТІ ТА СВОБОДИ УКРАЇНИ

Сьогодні в Мені пройшли заходи із нагоди Дня Соборності України, 96-ї річниці проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, в яких прийняли участь Менський міський голова Федір Фесюн, голова райдержадміністрації Олександр Мисник, голова районної ради Володимир Невжинський, заступник міського голова Юрій Стальниченко, а також інші керівники підприємств, установ та організацій районного центру, які спільно з представнами громади міста поклали квіти до пам`ятника Т.Г.Шевченка.

Завдяки працівникам відділу культури та туризму райдержадміністрації, районної бібліотеки та краєзначого музею ім.Покотило для учасників заходу було проведено літературно-тематичну композицію на тему історії свята.

День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності








 

 

Фото з сайту Менської РДА


 
22 січня 2015
back