back

СЕРЕД ПРІОРИТЕТІВ - ДІАЛОГ З МАЛИМИ МІСТАМИ


13 лютого у Києві Асоціація міст України провела нараду міських голів міст районного значення на тему «Подальші кроки у впровадженні реформи місцевого самоврядування» в якій приймав участь і Менський міський голова Федір Іванович Фесюн.

Захід відбувся в рамках реалізації Проекту USAID ДІАЛОГ, який реалізує АМУ.


Мета заходу - обговорення проблемних питань застосування нового бюджетного та податкового законодавства і реалізації реформи місцевого самоврядування.


У нараді взяли участь близько 150 міських голів міст районного значення з усіх областей України, народні депутати України, представники Уряду, експерти.


Засідання проходило під головуванням виконавчого директора АМУ М.Пітцика. Привітавши учасників він окреслив коло питань, які слід обговорити з головами міськими головами міст районного значення у контексті реалізації децентралізації та реалізації реформи місцевого самоврядування, а також презентував позицію: чому потрібна децентралізація.


Голова депутатської фракції «Об'єднання «Самопоміч» О.Березюк представив бачення подальших кроків щодо впровадження реформ місцевого самоврядування, прийняття необхідних для цього законодавчих актів. Після виступу він відповів на запитання міських голів.


Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Зубко розповів проплани Уряду щодо подальшої децентралізації та формування спроможних громад. Він, зокрема, повідомив, що урамках адміністративно-територіальної реформи в Україні планується замість 468 районів створити 750 територіальних громад, які будуть доступніші для надання адміністративних послуг. Він зазначив, що питання децентралізації необхідно розглядати саме на рівні обласних рад, щоб визначитися, яким чином сформувати громади, які мали б можливості для подальшого розвитку. За словами віце-прем'єра, з цією метою Кабмін має намір відкрити в кожному обласному центрі офіси уповноважених представників Уряду, завданням яких буде виробити алгоритм створення укрупнення громад.


Також Г.Зубко повідомив, що Кабінет Міністрів підготує зміни до Державного бюджету до 15 лютого та зазначив, що проект меморандуму з МВФ передбачає питання, які стосуються розподілу видатків, розміру податків та бази оподаткування, а також питання щодо адміністрування місцевих податків, щодо податкової бази місцевих податків, розподілу субвенцій, які виділяють місцевим бюджетам із держбюджету.


Далі він відповів на запитання мерів. Головним чином керівників громад турбують проблеми бюджетного забезпечення та питання щодо майбутнього об’єднання громад.


Учасникам наради  у робочих матеріалах презентовано розроблені експертами ДІАЛОГу інфографічні матеріали, що пояснюють суть та механізми реформ місцевого самоврядування – визначення «спроможної громади», алгоритм об’єднання громад, повноваження та доходи об’єднаних громад, формування територій об’єднаних громад.


В.Яловий, заступник керівника апарату Верховної Ради України за дорученням  Голови парламенту В.Гройсмана передав вітання міським головам та розповів про подальші кроки щодо підготовки законодавчого забезпечення реформ та врахування позиції органів місцевого самоврядування.


Експерт з питань територіальної реформи Ю.Ганущак виступив з презентацією "Реформа територіальної організації влади" та надав більш детальні роз’ясненнящодо майбутніх реформ та формування громад, відповідаючи на запитання учасників наради.




В.Негода, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України сказав, що саме на базі міст районного значення формуватимуться громади і закликав міських голів до співпраці. Також він звернув увагу на важливу роль Асоціації для забезпечення діалогу між Урядом та міськими головами в ході реалізації децентралізацій них реформ.


Як сказав М.Пітцик, закриваючи засідання, - за підсумками наради експерти Асоціації підготують узагальнені пропозиції щодо подальших кроків у впровадженні реформи місцевого самоврядування та їх законодавчого забезпечення.


Асоціація міст України

13 лютого 2015
back