back

В 11 МІСТАХ-ПІДПИСАНТАХ УГОДИ МЕРІВ СТАРТУВАЛИ ДЕМОНСТРАЦІЙНІ ПРОЕКТИ

19 лютого 2015 року у Києві, в приміщенні конференц-залу Представництва Європейського Союзу в Україні відбулася урочиста стартова зустріч представників 11 міст-переможців грантового конкурсу в рамках нової програми Європейської Комісії «Демонстраційні проекти Угоди мерів», що фінансується із фондів ЄС. Ініціатором та організатором заходу виступило Представництво ЄС в Україні. Від Мени участь в зустрічі прийняли міський голова Федір Фесюн та його заступник Юрій Стальниченко.

Головною метою цієї стартової зустрічі була координація 11 демонстраційних проектів для подальшої ефективної допомоги у створенні в містах-грантерах передумов для планомірного і безперешкодного виконання грантових контрактів з дотриманням усіх вимог та рекомендацій Європейської Комісії, а також ознайомлення з можливостями отримання технічної допомоги від спеціальної Групи підтримки демонстраційних проектів та інформування громадськості України і всіх зацікавлених сторін про плановані кроки і способи досягнення поставлених цілей.


З вітальними словами до учасників зустрічі звернулися Керівник третього відділу програм допомоги "Енергетика, транспорт та навколишнє середовище" Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон та перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон. Обидва промовці відзначили особливу важливість події на фоні складної економічної та суспільно-політичної ситуації в країні та закликали учасників докласти максимальних зусиль для якісного виконання завдань їхніх проектів у повному обсязі та в рамках визначених термінів. У свою чергу, запевнили вони, проектні команди можуть розраховувати на атмосферу підтримки і сприяння як з боку Представництва ЄС, так і від Міністерства, як Національного Координатора Угоди мерів.

Як справедливо зазначив у своєму виступі керівник проекту Європейської Комісії «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк, нинішній успіх міст-переможців у конкурсі СУДеП став логічним продовженням активного впровадження ними кроків Угоди, зокрема - ретельного та реалістичного підходу до написання Планів дій для сталого енергетичного розвитку . Зі свого боку, лідер Команди підтримки СУДеП Ян Ваандерс описав присутнім загальну концепцію та принципи впровадження їхніх проектів в контексті виконання визначених конкретних кроків ПДСЕР у рамках програми. Після цього ключовий експерт Команди Анатолій Копець коротко ознайомив учасників з етапами виконання програми СУДеП та запропонував представникам всіх 11 міст стисло розповісти присутнім про суть та заходи кожного із проектів. Свої проекти разом із партнерськими організаціями представили міста Долина, Жовква, Самбір, Конотоп, Нововолинськ, Мена, Краматорськ, Славутич, Жмеринка, Вознесенськ та Гола Пристань. Менеджер завдань грантових контрактів Сергій Ладний та Керівник відділу фінансів і контрактів Представництва ЄС Хольгер Роммен почергово вручили всім представникам міст пам’ятні сертифікати учасників Програми СУДеП. Від імені грантерів слово взяв Президент Асоціації «Енергоефективні міста України» та міський голова м.Долина Володимир Гаразд, який подякував за підтримку вибраних проектних заявок та зазначив, що Асоціація, як офіційна національна Структура підтримки Угоди мерів в Україні доклала чимало зусиль для розбудови внутрішнього потенціалу нинішніх міст-переможців.

На завершення увазі учасників зустрічі було представлено детальну схему фінансування та управління їхніми проектами та вимоги щодо звітності, а також умови державної реєстрації у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, звільнення від ПДВ і моніторингу. Після цього відбулася жвава дискусія поміж присутніми у неформальній обстановці.
Уже у найближчі тижні керівники міст-переможців проведуть стартові зустрічі перед власними громадами щодо виконання проектів. Розпочнеться тривалий і відповідальний процес їх впровадження.






Інформація Асоціації "Енергоефективні міста України"

24 лютого 2015
back