back

ПЕРШІ ПІВМІЛЬЙОНА ЕВРО ДЛЯ МЕНИ

Наприкінці минулого тижня в Києві, у приміщенні конференц-залу Представництва Європейського Союзу в Україні відбулася урочиста зустріч представників 11 міст-переможців грантового конкурсу в рамках нової програми Європейської Комісії "Демонстраційні проекти Угоди мерів", що фінансується із фондів ЄС. Від Чернігівщини єдиним містом-переможцем стала Мена, яку представляв на цьому заході міський голова Федір ФЕСЮН та його заступник Юрій СТАЛЬНИЧЕНКО.


Він привіз зі столиці відповідний пам’ятний сертифікат, який засвідчує успішний захист проектів у рамках цієї програми та виділення 500 тисяч євро територіальній громаді на їх реалізацію. На тлі складної економічної та суспільно-політичної ситуації в країні ця подія є дуже визначною.
З понад десяти тисяч міських, селищних, сільських громад свої проекти разом із Меною успішно захистили також міста Долина, Жовква, Самбір, Конотоп, Нововолинськ, Краматорськ, Славутич, Жмеринка, Вознесенськ і Гола Пристань. Тепер учасникам Угоди мерів доведеться докласти максимальних зусиль для якісного виконання завдань їхніх проектів у повному обсязі та в рамках визначених термінів.
Учасників зустрічі детально поінформували про схему фінансування й управління їхніми проектами, вимоги щодо звітності, а також умови державної реєстрації у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, звільнення від ПДВ і моніторингу, між присутніми відбулася жвава дискусія в неформальній обстановці. Вже в найближчі тижні керівники міст-переможців проведуть зустрічі перед власними громадами щодо виконання проектів. Розпочнеться тривалий і відповідальний процес їх упровадження.
За фінансової підтримки Європейського Союзу впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку у Мені розпочнуть із реалізації проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій.
Як відомо, ще у травні 2013-го Менським міським головою Федором Фесюном було підписано Угоду мерів, а вже в лютому 2014 року на сесії міської ради було затверджено «План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року». Торік у серпні 2014-го на пленарному засіданні сесії Менської міської ради депутати підтримали рішення «Про погодження подання заявки на модернізацію системи вуличного освітлення міста Мена на конкурс проектів». Підписано Грантову Угоду з Європейською комісією, відповідно до якої в Мені розпочнеться реалізація дворічного проекту з модернізації системи вуличного освітлення з використанням новітніх енергоефективних технологій. Загальний бюджет проекту становить 500 тисяч євро, при цьому сума гранту — близько 80% усіх запланованих коштів.
Це фінансування на реалізацію проекту Менська міська рада отримає завдяки участі міста як підписанта Угоди мерів у спеціальному двоетапному конкурсі проектних заявок від Європейської Комісії «Регіональна програма сусідства — сталі урбаністичні демонстраційні проекти», метою якого є підтримка міст-підписантів Угоди мерів у регіоні Східного Партнерства щодо практичного впровадження Планів дій, які були напрацьовані цими містами в рамках виконання добровільних зобов’язань, передбачених Угодою Мерів.
Вуличне освітлення є одним із важливих аспектів життєдіяльності міста. Його стан безпосередньо впливає на безпеку дорожнього руху та формує атмосферу комфорту в місті. За два роки реалізації проекту передбачено замінити 1400 світильників системи вуличного освітлення на сучасні, а також оновити електромережі та щитові.
— Нині складно переоцінити важливість проектної діяльності, спрямованої на здійснення енергоефективних заходів у малих містах України із залученням додаткових позабюджетних коштів на реалізацію проектів, - зазначив міський голова Федір Фесюн. — Політична та економічна ситуації змушують нас шукати різноманітні рішення, і одним із таких було підписання Угоди мерів та розробка й затвердження на сесії міської ради ПДСЕР нашого міста до 2020 року. У ньому передбачено заходи для поступового вирішення найгостріших проблем на-шої громади. Я радію першому успіхові, який, водночас, покладає на нас велику відповідальність не лише перед мешканцями Мени, а й перед нашими європейськими партнерами. Тому ми докладемо всіх зусиль для успішної реалізації проекту з модернізації вуличного освітлення. Я впевнений, що це на-разі лише перша ластівка.

— Приємно, що наша міська громада з-поміж тисяч по Україні опинилася серед перших переможців у цій програмі, — ділиться далі Федір Фесюн. — На це доводилося тільки сподіватися, коли я у Брюсселі підписав європейську Угоду, що передбачає зменшення викидів вуглекислого газу на 20% до 2020 року. Для участі в цій програмі треба було розроби¬ти План сталого енергетичного розвитку, чимало попрацювати з місцевими підприємствами, взяти до уваги їх розрахунки й перспективи розвитку щодо зменшення викидів на територіях нашої міської ради. Дуже складною була робота з розробки відповідного проекту — від його узгодження, залучення консультантів, проведення експертизи до перекладу до подання на конкурс. Доводилося багато радитися з більш досвідченими колегами зі Львівщини та Івано-Франківщини. Так, у ході підготовки проектів я дуже подружився з головами міст Долини та Жовкви , іншими керівниками громад. Аби наш проект був якісним і конкурен-тоздатним, чимало зусиль доклав мій заступник з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко.
Розробляти й готувати проекти — досить складна і витратна справа щодо часу та інших ресурсів. Тому було би до-бре, щоби для допомоги місцевим громадам був створений та ефективно діяв консультативно-дорадчий осередок на рівні області. Наприклад, на базі того ж комунального підприєм¬ства «Центр державно-приватного партнерства». У Прибалтиці, де я бував, бачив, що там громади свої проекти пишуть десятками. Дарма, що проходять із них 6-7, але й це вже мільйонні кошти інвестицій на розвиток територій.
У рамках цього проекту замінимо світильники на більш енергоефективні, далі — встановимо енергозберігаючі вікна, утеплимо стіни дитсадка, перейдемо на опалення котлами на дровах чи щепі, модернізуємо теплотраси. Дасть Бог, захистимо свої численні проекти в майбутньому і буде ще багато зроблено на користь громади. Нині в Україні діють близько 30 різних програм, які приймають на конкурс проекти громад із наданням фінансування. Ми раніше два проекти розробили за програмою підтримки місцевого самоврядування: один — із реконструкції парку в Мені, другий — із реконструкції міського водогону.
Перші кошти — півмільйона євро — за цим проектом щодо освітлення сподіваємося отримати вже наприкінці березня цього року. Ще треба укласти договори з фінансовими установами, аби можна було одержати на рахунки іноземну валюту. Треба також брати менеджера проекту, який вестиме його далі.
Представництво ЄС в Україні координуватиме роботу з надання подальшої ефективної допомоги у створенні в містах-грантерах передумов для планомірного й безперешкодного виконання грантових контрактів із дотриманням усіх вимог та рекомендацій Європейської Комісії.






Автор Ярослав Каранда


Чернігівська обласна газета "Деснянська правда"

27 лютого 2015
back