back

ЕФЕКТИВНІ ВЗАЄМОДІЯ МІЖ ВЛАДОЮ ТА ГРОМАДОЮ - МІЦНИЙ ФУНДАМЕНТ РОЗВИТКУ МІСТА

В залі засідань Менської міської ради сьогодні, 13 березня, обговорювали питання ефективної взаємодії місцевої влади та громади міста. Захід відбувся за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту. Участь в слуханнях приймали міський голова Федір Фесюн, заступник міського голови Юрій Стальниченко, представники громадських інституцій Мени та Чернігова, а також представники засобів масової інформації.
Відкриваючи захід Тетяна Громова зазначила про необхідність налагодження діалогу між владою та громадою в будь-якому місті. Її підтримав і міський голова Федір Фесюн, який наголосив "Враховуючи те, що в 2015 році буде проведено реформу місцевого самоврядування, все більшого актуального значення набуває вплив громади на міську владу. В Менській міській раді використовуються різноманітні способи ведення такого діалогу, це і звернення, оголошення, оприлюднення важливої для жителів інформації через ЗМІ та інтернет-ресурси , організація прямих телефонних ліній, безпосереднє спілкування з працівниками міської ради та її депутатами... В свою чергу це приносить певний результат, який видно не тільки в прийнятих рішеннях ради."
Виступаючи перед присутніми, голова освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко, звернув увагу на діюче законодавство, яким регламентується робота, спрямована на взаємодію між владою та громадою, а також розповів про механізми, які для цього доцільно використовувати - це громадські слухання, загальні збори та місцеві ініціативи. Порядок їх проведення слід визначити у статуті територіальної громади або ж в окремих положеннях місцевих рад. На жаль, сьогодні тільки 20% територіальних громад мають статути. Після цього Павло Пущенко проаналізував проект статуту територіальної громади міста Мена, який вже декілька разів намагались затвердити, але з ряду причин, він так і не був прийнятий. А депутат міської ради Валентина Новик розповіла присутнім як розроблявся проект статуту міста та що ставало на перепоні у його прийнятті. Після жвавої дискусії присутні зійшлися на думці, що на сьогодні в першу чергу варто розробити положення про місцеві ініціативи та громадські слухання.
На закінчення заходу перед присутніми виступив заступник міського голови Юрій Стальниченко, який наголосив, на тому що міська рада ніколи не відвертається від підтримки громадської ініціативи, і тому є підтвердження, але на жаль інколи ініціатива громадян проявляється після прийняття важливих рішень. Щоб уникнути таких ситуацій, у міської ради є власний сайт, де публікуються як міські новини так і проекти рішень, з якими варто ознайомлюватись і вносити пропозиції в установленому законом порядку. Крім того є і власна сторінка на Фейсбуці, також по можливості рішення публікуються в ЗМІ, або ж можна ознайомитись з прийнятими рішеннями, які стосуються всіх жителів міста, безпосередньо відвідавши міську ради...
На завершення заходу Юрій Валерійович подякував ініціаторам та учасникам заходу за змістовну роботу і висловив надію, що досить скоро наше місто відчує ефект від продуктивного діалогу між міською владою та громадою.
13 березня 2015
back