back

РЯТУВАЛЬНИКИ ЗАКЛИКАЮТЬ ДО ОБЕРЕЖНОСТІ

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висох­ли і легко спалахують від кинутого сірника або недопалка. Як результат на Чернігівщині щодня виникає 30 – 40 пожеж.

– Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж, – повідомив начальник Управління ДСНС у Чернігівській області Ігор Федоренко. – Звертаємося до населення області з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, торфовищах, луках та узбіччях доріг. Це може стати причиною великої біди.

Окрім того, при згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. З димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та люди, які мають хвороби легенів чи серця.

– Якщо ж ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то дотримуйтеся правил пожежної безпеки, – нагадує головний рятувальник області. – Розчистіть навколо багаття суху траву в радіусі метра. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 метрів від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. А ще обов’язково слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

За матеріалами районної газети "Наше слово"

06 квітня 2015
back