back

У МЕНУ ПРИЙДУТЬ ГРОШІ - ПОНАД 19 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

Гроші призначені для вуличного освітлення Мени. Загальний бюджет проекту — 638 тисяч евро. Це понад 19 мільйонів гривень. 500 тисяч — грант від Єврокомісії, 138 тисяч евро — співфінансування міського, районного та обласного бюджетів. Грант на освітлення отримали одинадцять міст України. У нашій області — тільки Мена.
— На 638 тисяч євро ми збираємося встановити 1400 нових ліхтарів , замінити існуючі мережі вуличного освітлення і оновити щитові, — розповідає Юрій Стальниченко, заступник менського міського голови. — Плануємо встановити світлодіодні світильники. Вони дають якісніше освітлення при менших затратах на електроенергію. Менська міськрада підписала Угоду мерів* і розробила проект поліпшення вуличного освітлення, от і гроші.
На сьогодні в Мені 1918 ліхтарів. Грошей вистачить не на всі. Однак ми мали розраховувати на свої ресурси, скільки ми самі потягнемо вкласти в проект. Можна було отримати більший грант, але ми б не змогли виділити більшу суму з міського бюджету. Тому взяли мінімальну суму гранту 500 тисяч євро.
— Коли чекати гроші?
— Зараз маємо на руках свідоцтво про отримання гранту, проект договору. 21 квітня презентуємо проект освітлення для менян. Десь у другій половині травня почнемо власне роботу з освітлення.

А гроші ж прийдуть чималі! Чи не станеться в Мені так, як часто буває, коли добра справа перетворюється у відкати та дорогі покупки для можновладців?

— Мена готова до такої величезної суми?
— запитала у міського голови Федора Фесюна. — Чи не розійдуться гроші по кишенях?
— Готова, — запевнив Федір Іванович. — За цими грошима стільки контролю з боку Єврокомісії, що мені, як розповіли, я тільки й сказав: «Ого!». Плануємо, що гроші прийдуть на рахунок міської ради. У валюті. Пустити їх в роботу треба за три місяці. Більш досвідчені колеги радять нам створити при міській раді громадську організацію, на її рахунок і перерахувати кошти. Найняти керівника організації, менеджера, спеціалістів. І нехай з ними співпрацює так звана група підтримки, котра і допомагатиме, і контролюватиме роботу. Керівник «групи підтримки» — Анатолій Копець з Києва. Також будуть спеціалісти з Єврокомісії. Гроші великі. Це три річні бюджети Мени .
* * *
Угода мерів — ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.



Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №15

15 квітня 2015
back