back

У КИЄВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ПРОЕКТ ПО МОДЕРНІЗАЦІЇ ВУЛИЧНОГО ОСВІТЛЕННЯ МІСТА МЕНА

Міжнародна координаційна зустріч в рамках нової масштабної чотирирічної програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти», спрямована на технічну та фінансову допомогу в реалізації Планів дій зі сталого енергетичного розвитку міст-підписантів Угоди з Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдови та України, відбулася 27 – 28 квітня у Києві.
На конференції «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Менським міським головою Федором Фесюном
в рамках конкурсу Європейського Союзу «Сталі урбаністичні демонстраційні проекти» презентовано переможний проект «Модернізація вуличного освітлення в місті Мена», повідомив Департамент інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА.
Представники Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА взяли участь у тематичних кластерах конференції, в рамках яких відбувся обмін досвідом та кращими практиками з європейськими та вітчизняними фахівцями у різних сферах енергоменеджменту та енергоефективності, а саме: модернізація будівель, опалювальні системи, вуличне освітлення та сонячна енергетика.
Ця зустріч офіційно дає старт Програмі у країнах Східного Партнерства Європейського Союзу. До участі, окрім керівників 19 проектів-переможців, було запрошено найвищих представників та посадовців нового Генерального Директорату Єврокомісії , Представництва ЄС в Україні, проекту «Угода мерів – Схід», що охоплює 11 країн пост-радянського простору, а також Міністерства регіонального розвитку, ЖКГ та будівництва України.
Метою стартової координаційної зустрічі Програми є детальне обговорення всіма її сторонами можливостей та механізмів взаємодії у процесі реалізації відібраних на жорсткій конкурсній основі проектів, формування тематичних кластерів в рамках самої Програми, а також синергії з іншими проектами Єврокомісії та програм іноземної допомоги, що спрямовані на впровадження ініціативи Угоди мерів, насамперед – міських ПДСЕР.
Довідково: Програма ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» була започаткована на рівні Європейської Комісії у 2013р., як відповідь на виклики, що постали перед невеликими містами-підписантами загальноєвропейської Ініціативи «Угода мерів» у країнах Східного Партнерства в контексті відсутності або неналежного рівня власного технічного та фінансового потенціалу для впровадження Планів дій зі сталого енергетичного розвитку . Метою даної програми є належний супровід фаховою Командою Підтримки впровадження проектів у відібраних містах в рамках поданих ними Планів дій. На основі двоетапного конкурсу Єврокомісією було відібрано 19 проектів-переможців .
Кожне місто підписало з Єврокомісією грантові угоди. Загальний запланований обсяг фінансування грантів становить близько 12 млн. євро.
01 травня 2015
back