back

УГОДА МЕРІВ - ШЛЯХ ДО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО МАЙБУТНЬОГО МІСТ

Сьогодні, 21 травня в місті Мена відбувся регіональний навчальний семінар «Угода мерів» – шлях до енергоефективного майбутнього міст» та стартова зустріч по демонстраційному проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій.
У заході приймали участь: голова Чернігівської обласної ради - Микола Звєрєв, крючовий експерт ключовий експерт команди підтримки СУДеП – Анатолій Копець, технічний експерт офісу «Угода Мерів-Схід» - Дмитро Лесків, а також очільники районних центрів Чернігівщини та Менського району.
Відкриваючи захід, міський голова міста Мена Федір Фесюн привітав всіх присутніх на менській землі та відзначив важливість проектної діяльності, спрямованої на вирішення найгостріших проблем територіальних громад, а також розповів про можливості, які відкриваються перед містами–підписантами «Угоди мерів».

Звертаючись до учасників зібрання, Микола Звєрєв високо оцінив діяльність Менської міської ради, спрямованої на пошук додаткових ресурсів з вирішення актуальних питань життєдіяльності своєї територіальної громади. За словами керівника, європейські фонди володіють колосальними фінансовими ресурсами, до яких, з підписанням Україною договору про асоціацію з Європейським Союзом, нині відкривається фактично необмежений доступ. Проте, як наголосив керівник обласної представницької влади, у змаганні за європейські гроші виграють лише ті, хто навчиться працювати дійсно по-європейськи. Адже Європа нетерпима до проявів недисциплінованості і корупції. За його словами, в умовах розпочатої в Україні реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади значних результатів досягнуть саме ті громади, які перші повірять у невідворотність змін і першими розпочнуть свій шлях до Європи.
Презентацію Європейської ініціативи «Угода мерів» для голів територіальних громад провели Анатолій Копець та Дмитро Лесків, які поінформували присутніх що «Угода мерів» – це провідна ініціатива, започаткова Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективінсть та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Також Анатолій Степанович розповів про демонстраційні проекти східного партнерства. Як Анатолій Копець так і Дмитро Лесків, акцентували увагу присутніх на важливості побудови в містах ефективної структури енергоменеджменту та запровадження щоденного моніторингу споживання енергоресурсів.

Про практичний досвід міста Мена з присутніми поділився заступник міського голови Юрій Стальниченко, який розповів про алгоритм дій, для майбутніх міст-підписантів, при приєднанні міста до «Угоди мерів», та як розробити План дій сталого енергетичного розвитку міста, а також про участь в грантовому проекті СУДЕП, за результатами якого місто отримає грантову допомогу в сумі 500 000 євро на модернізацію вуличного освітлення. За 2 роки реалізації проекту в місті планується замінити 1400 світильників на сучасні – світлодіодні, а також замінити мережі та щитові.

Підсумовуючи захід, Федір Фесюн зазначив: «На сьогодні, я радію першому нашому успіху, який покладає на нас і велику відповідальність не тільки перед менянами, а й перед нашими європейськими партнерами. Тому ми докладемо всіх зусиль для успішної реалізації проекту з модернізації вуличного освітлення. І я впевнений що це буде тільки перша ластівка...».


21 травня 2015
back