back

"ЛАМАТИ НОГИ НА ТЕМНИХ ВУЛИЦЯХ БІЛЬШЕ НЕ БУДЕМО!"

Невеликі міста на Чернігівщині теж хочуть жити комфортно. Однак їхні бюджети не в змозі миттєво перетворити наявні умови на справжнісінький рай. Тому доводиться опановувати міжнародну практику і боротися за ґранти від спонсорів. Меняни спробували себе у новому амплуа і приєдналися до ініціативи «Угода мерів», що фондується Європейським Союзом. А в силу того, що вона орієнтована на енергозбереження, то Чернігівській області такі проекти лише на користь.


https://youtu.be/BlMAsH6xLOw
Підписавши угоду, місцеві органи влади ухвалюють план дій для сталого енергетичного розвитку і на основі цього документу пишуть проекти, що сприятимуть раціональному споживанню потужностей. Зокрема, це стосується утеплення будівель, переходу на альтернативні види палива і таке інше. У Мені вирішили, що вуличне освітлення, встановлене кількадесят років тому, вже віджило своє, тож взялися за його модернізацію.

Європейська Комісія підтримує міста-підписанти угоди завдяки двоетапному конкурсу проектів «Регіональна програма сусідства – сталі урбаністичні демонстраційні проекти на Сході». І у разі перемоги в ньому реалізувати ідеї з покращення життя громад Чернігівщини цілком можливо, а ініціатива Менщини – один з прикладів. Саме тому очільники інших населених пунктів області вирішили запозичити корисний досвід і побували на семінарі, що детально інформував про перспективи участі в «Угоді мерів». Про це їм розповідали як самі меняни, так і експерти, що знаються на подібних проектах.

Звісно ж, шукати спонсорів, писати проекти і втілювати їх – нелегка робота. І ніхто не обіцяє, що вже перша ініціатива принесе чималеньку суму для села чи міста, але ж тому, хто стукає, завжди відкриють. Головне – вірити в результат.




Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія "Сіверцентр"

22 травня 2015
back