back

В МЕНІ ВІДБУЛАСЬ ОФІЦІЙНА СТАРТОВА ЗУСТРІЧ ПО ДЕМОНСТРАЦІЙНОМУ ПРОЕКТУ УГОДИ МЕРІВ

22 травня 2015 року в приміщенні Менської міської ради відбулася стартова зустріч по демонстраційному проекту «Модернізації системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій. Захід проходив під головуванням міського голови Федора Фесюна за участю його заступника Юрія Стальниченка, ключового експерта команди підтримки програми Демонстраційних Проектів Угоди мерів Анатолія Копця, секретаря Славутицької міської ради Юрія Фомічева, працівників апарату Менської міської ради.
У своєму вітальному слові міський голова Федір Фесюн зазначив, що наше містечко як учасник Європейської ініціативи «Угода мерів», дуже добре розуміє важливість питання збереження навколишнього природного середовища, ощадливого використання паливно-енергетичних ресурсів. Підписавши ще в 2013 році «Угоду мерів» ми задекларували наміри скоротити власні викиди вуглекислого газу до 2020 року на 20%. Було розроблено та затверджено на сесії міської ради План дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року міста Мена, в якому нами заплановано ряд енергоощадних заходів, реалізація яких допоможе нам досягти бажаного результату. Одним з перших проектів, з Плану дій, який буде реалізовуватися в нашому місті є модернізація системи вуличного освітлення з використанням енергоефективних технологій, протягом 2 років реалізації проекту в місті буде замінено 1400 ліхтарі, а також мережі вуличного освітлення та щитові. В ході реалізації проекту міська рада освоїть 638 069 €, в тому числі отримає 500 000 € грантових коштів від Європейського Союзу за регіональною програмою підтримки демонстраційних проектів сталого розвитку міст у країнах сусідства» . Наша сьогоднішня зустріч, - є першим кроком на шляху реалізації проекту та виконання поставлених завдань Плану дій. Звичайно що, спішна реалізація проекту закладе міцний фундамент для довготривалої співпраці міста Мена з Європейським Союзом, а також буде гарним прикладом для інших міст Чернігівщини.

Анатолій Копець, ключовий експерт команди підтримки програми Демонстраційних Проектів ознайомив учасників заходу з ініціативою «Угода мерів» та програмами демонстраційних проектів СУДЕП в містах України та державах Східного партнерства, а також детально зупинився на питанні Команди підтримки, зазначивши, що задля втілення проекту в життя місто може звертатися за підтримкою до міжнародних експертів, які допоможуть розробити документацію, правильно провести тендер, надати консультації з різних питань у сфері енергоефективності. А також зазначив, що модернізація системи вуличного освітлення міста з використанням енергоефективних технологій буде справжнім проривом у подальшій співпраці міста Мена з Європейськими інвесторами та кредиторами, і висловив сподівання, що у майбутньому Мена долучиться і до інших цікавих проектів. Для цього, Анатолій Степанович порадив міській владі створити власну Комунальну установу, яка буде працювати в даному напрямку і стане справжнім помічником для Менської громади.
Після чого заступник міського голови Юрій Стальниченко зробив короткий огляд Плану дій міста Мена та провів загальну презентацію грантового проекту, зосередивши при цьому увагу на його ключових завданнях, заходах та результатах, які очікується досягти у майбутньому. При цьому Юрій Валерійович з впевненістю відзначив, що спільна робота апарат міської ради, команди проекту та команда підтримки проектів СУДЕП за два роки дасть свої плоди - якісне та сучасне вуличне освітлення, аналогу якому ще немає на Чернігівщині.
На завершення зустрічі присутні подискутували про те, якою має бути постійно-діюча структура у місті, спроможна перетворювати заходи плану дій сталого енергетичного розвитку у проекти, та вишуковувати для них кошти, втілюючи в життя бажання менян до кращого життя.



22 травня 2015
back