back

ЛЕГАЛІЗУВАТИ САМОБУДИ 1992-2011 РОКІВ ЗА СПРОЩЕНОЮ ПРОЦЕДУРОЮ МОЖЛИВО ДО КІНЦЯ 2015 РОКУ

В Україні почала діяти «будівельна амністія»
Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об'єкту.
Легалізація самобудів в рамках «будівельної амністії» відбуватиметься відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт»

від 13 січня 2015 року № 92-VIII та наказу Мінрегіону №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення І та ІІ категорії складності, які збудовано без дозволу на виконання будівельних робіт».
Згідно з цими документами під «будівельну амністію» підпадають:
1) Індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські будівлі і споруди;
2) Громадські будинки І та ІІ категорій складності;
3) Будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.
Для того щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м. або господарської будівлі до 100 кв. м. громадянину слід зібрати наступний пакет документів:
- Заяву.
- Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту в експлуатацію.
- Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт. Та копію технічного паспорта .
Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.
Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м. або іншого об'єкту слід зібрати наступний пакет документів:
1) Заяву.
2) Два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкту до експлуатації.
3) Звіт про проведення технічного обстеження об'єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації.
4) Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт та копію технічного паспорта.
З даним пакетом документів слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг в обласному центрі, який прийме документи і передасть їх до відповідної інспекції. Інспекція протягом 10 робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених там даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію. Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції, яка її зареєструвала, а другий примірник з відміткою Інспекції через ЦНАП повертається замовнику.
Легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою буде можливо до кінця 2015 року. При цьому «будівельна амністія» не передбачає сплати громадянами штрафних санкцій.
Наразі Держархбудінспекція готує практичні коментарі щодо дій заявників у всіх можливих ситуаціях. Наказ Мінрегіону щодо затвердження Порядку дії «будівельної амністії» вступає в силу з часу його опублікування.






Прес-служба ДАБІ

28 травня 2015
back