back

ПРО ОПЕРАТИВНИЙ РЕЗЕРВ ПЕРШОЇ ЧЕРГИ

Мабуть ні для кого не секрет, що основним завданням мобілізації є захист держави, охорона державного кордону, її суверенітету та територіальної цілісності. І українці вже понад рік із честю та гідністю боронять рідну землю в неоголошеній війні на сході держави. За цей час багато чого змінилось. Але зробити треба ще більше. Та обов’язок захищати Батьківщину ніхто не відміняв.


Більше того, у березні цього року було прийнято рішення про формування військово-оперативного резерву першої черги з демобілізованих осіб, при чому як із числа строковиків так і мобілізованих. Це рішення закріплено у ст. 26-2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", де зазначено, що під час особливого періоду демобілізовані військовослужбовців обов’язковому порядку без укладання контракту зараховуються до оперативного резерву першої черги Ідея полягає у тому, що військовослужбовці, зокрема і з бойовим досвідом, набутим під час збройного конфлікту на сході держави, залишаються закріпленими за своїми частинами навіть після демобілізації, і у разі рішення Президента, підтриманого Верховною Радою, відразу ж будуть прибувати в свої частини для проходження служби, можливо, навіть без залучення для цього військкоматів – це механізм призову резервістів за мобілізацією.


Загалом же уточнення порядку комплектування резервістами ЗСУ викладено у Директиві Д-7 ГШ від 27.05.2015 року, де затверджується процедура постановки в оперативний резерв першої черги та виклику резервістів в особливий період.


У той же час на сьогодні залишається діючою структура військового резерву, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 12 листопада 2014 року № 607 "Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів". То ж по завершенню особливого періоду військовозобов’язані матимуть змогу укласти контракт для проходження служби у резерві ЗСУ.


Що ж являє собою служба в резерві ЗСУ? Резервісти живуть цивільним життям, проте 1 – 2 рази на рік десь на одно- двомісячний термін призиваються на збори до військової частини, за якою вони закріплені, і виконують ті ж самі завдання, що і військовослужбовці. Збори припадають на ті періоди, коли підрозділи бригади займаються інтенсивною бойовою підготовкою. При цьому черговому польовому виходу передує цикл занять, під час яких резервісти мають змогу відновити навички та згадати всі ази військової науки.


Згідно п.11 ст. 29 За призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.





19 червня 2015
back