back

ІХ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ АЕМУ У ВІННИЦІ: ВИКЛИКИ СПОНУКАЮТЬ ДО ДІЇ!

16 -17 червня 2015 року у Вінниці в рамках Європейського Тижня сталої енергетики Асоціація «Енергоефективні міста України» провела свою IX міжнародну конференцію та загальні збори Асоціації. Від міста Мена участь у конферанції приймали міський голова Федір Фесюн та заступник з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко.
Темою цьогорічної зустрічі, яка зібрала понад сто п’ятдесят учасників з усіх регіонів України, представників органів центральної виконавчої влади, дипломатичних місій, донорських структур та міжнародних організацій, громадських організацій, українських міст - підписантів Угоди Мерів та членів АЕМУ, а також практикуючих експертів і консультантів, обрано «З Угодою Мерів до енергонезалежності: Виклик прийнято!».
Захід проводився в рамках завершення діяльності великого європейського проекту «Модель розбудови потенціалу України і Грузії для їхньої участі в Угоді Мерів – взірцеве рішення для Східного партнерства та країн Центральної Азії», лідером якого була команда Асоціації ЕМУ. Співорганізатором конференції виступила Вінницька міська рада. Вибір місця проведення конференції не є випадковим, адже Вінниця уже декілька років поспіль є одним із лідерів системного впровадження енергоефективних рішень та взірцем для інших міст у комплексній реалізації Ініціативи Угоди мерів. Саме тому місто було обрано для проведення урочистої церемонії відкриття Європейського тижня сталої енергії в Україні та нашої щорічної конференції.

«Назва конференції також не є випадковою. Адже за понад шість років існування цієї масштабної європейської ініціативи до неї долучилися уже понад 100 міст України, усвідомлюючи, що комплексне вирішення проблем з ефективним використанням енергії та зменшення залежності від імпортованих енергоносіїв розпочинається саме на місцевому рівні» - зазначив виконавчий директор АЕМУ, п.Андрій Кирчів у своєму привітальному слові.
Зі словами привітання до учасників конференції також звернулися виконувач обов’язків міського голови Вінниці п.Сергій Моргунов, керівник сектору муніципальної інфраструктури, енергоефективності та NIF Делегації Європейського Союзу в Україні п.Сергій Ладний, голова Державного Агентства з енергоефективності та енергозбереження України п. Сергій Савчук.

Голова Держенергоефективності підкреслив, що Уряд підтримує ініціативи міст у сфері енергоефективності та закликав усіх небайдужих приєднатися до програм державної підтримки, які сьогодні існують, а також розробляти власні програми з відшкодування відсоткової ставки за кредитами, залученими населенням на утеплення житла.
«Стати енергоефективним містом – сьогодні це вже не данина моді, а велика справа, до якої мають долучитися органи влади, місцеве самоврядування, міжнародна спільнота, бізнес та пересічні громадяни. Всі, хто бажає жити в європейській країні та бути енергетично незалежними», - наголосив Голова Агентства Сергій Савчук.
З привітальним словом долучився й представник Національного Координатора, директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України п. Сергій Кушнір.
Тут слід зазначити, що на сьогоднішній день в Україні діє, так би мовити, «повний комплект» підтримки Угоди мерів - Національний Координатор, національна Структура Підтримки та 8 Територіальних Координаторів, ще щонайменше 3 обласні державні адміністрації та ради зголосилися до набуття цього статусу. Окрім того, на Львівщині майже два роки успішно функціонує перший на пост-радянському просторі Клуб Угоди мерів.
Представники міжнародних фінансових організацій та проектів, зокрема, директор проекту GIZ «Енергоефективність в громадах» п. Крістіана Хаґенедер та менеджер зі сталого енергетичного розвитку проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа" п. Олександр Ніколаєнко побажали учасникам плідної роботи та закликали до якнайінтенсивнішої співпраці.



Після низки привітань відбулось урочисте вручення сертифікатів Національному та Територіальним Координаторам Угоди мерів, яке провели п.Святослав Павлюк, керівник Команди проекту Європейської Комісії «Угода Мерів – Схід», та п.Кшиштоф Ґєрульський, член Групи підтримки України від Єврокомісії. Переважна більшість представників координаторів Угоди також виступили із короткими промовами, у яких висловили вдячність за довіру та наголосили на усвідомленні взятих на себе добровільних зобов’язань в рамках Угоди.
До роботи конференції долучилася офіційна делегація Швейцарії – Його Високодостойність Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні п. Крістіан Шьоненберґер, Заступник директора Швейцарського Бюро Співпраці п. Петра Відмер, представник міжнародного офісу «Європейська Енергетична Відзнака» п. Рето Деттлі.
Після їхніх коротких промов учасники конференції стали свідками визначної події: місту Вінниці, першому на всьому пост-радянському просторі, було вручено Європейську Енергетичну Відзнаку, документ, який засвідчує високі досягнення вінницької громади у царині енергоефективності. Із словами вдячності під час церемонії вручення виступив в.о. міського голови м.Вінниця п.Сергій Моргунов.
Під час конференції, окрім програмних доповідей, відбулися дві пленарні дискусії на теми «Дерегуляційні ініціативи з огляду на енергоефективність» та «Підтримка Угоди Мерів в Україні» . Остання, у свою чергу, складалася із 2 дискусійних сесій – «Енергоефективність у житлових та бюджетних будівлях» та «Від плану - до дії: фінанси для Угоди Мерів». Після дискусій відбулася ще одна приємна церемонія - підведення підсумків та вручення сертифікатів містам-учасникам проекту Єврокомісії «Модель розбудови потенціалу України і Грузії». Церемонію проводили керівник цього проекту, СІМ-експерт Асоціації п.Агнєшка Скірру-Новіцка, разом із пп.С.Павлюком та А.Кирчівим.
Спеціально для учасників було організовано екскурсію на комунальне підприємство «Вінницяміськтеплоенерго», де вони ознайомилися з роботою нещодавно модернізованої котельні по вул. Баженова,15.
Того ж дня відбулися і Загальні збори Асоціації, на яких було обрано оновлений склад Правління, а також переобрано на наступний термін Президента та виконавчого директора АЕМУ.
Гідним завершенням інтенсивного першого дня конференції став офіційний прийом від господарів міста, а також організована ними екскурсія на знамените водно-світлове шоу Вінницького фонтану - найбільшого в Європі плавучого фонтану, розташованого на річці Південний Буг.
На другий день роботи конференції відбулись 4 паралельні сесії: Вступний тренінг для потенційних та дійсних підписантів Угоди Мерів в Україні , заключна зустріч команди проекту «Модель Розбудови потенціалу України та Грузії» , Практичне проведення адвокаційної кампанії. Досвід впровадження кампаній адвокасі, що існує в Україні та круглий стіл «Муніципальний транспорт». В рамках останньої події проходив день відкритих дверей у Вінницькій транспортній компанії та КП «Міськсвітло», в якій взяли участь частина учасників конференції.
«Такі екскурсії ми проводимо для того, щоб люди могли побачити, як працюють комунальні підприємства, які заходи з енергоефективності впроваджуються на них», –зазначив заступник директора департаменту міського господарства Вінницької міської ради п.Віталій Місецький.
Наприкінці дня група учасників конференції побувала на полігоні побутових відходів, де працює сміттєсортувальна станція, організовано процес отримання біо-газу із побутових відходів та переробка його у електроенергію на когенераційній установці.
Учасники та гості конференції у своїх відгуках наголошували на цікавій, інтенсивній та винятково пізнавальній програмі заходу і висловили одностайне побажання проводити якомога більше подібних зустрічей. Адже тільки спілкування, обмін досвідом та спільні зусилля дають змогу гідно відповісти викликам, що постають перед нашим суспільством і країною в контексті справжньої енергетичної незалежності.





Асоціація енергоефективних міст України

20 червня 2015
back