back

ОСВІТЛЕННЯ - ВИЗНАЧАЄ ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ МІСТА

Сьогодні, в приміщенні Менської міської ради, під головуванням міського голови Федора Фесюна відбулася робоча нарада по реалізації проекту «Модернізація вуличного освітлення міста Мена» під час якої обговорювався подальший алгоритм дій. В нараді приймали участь заступник міського голови Юрій Стальниченко та члени команди підтримки проекту.
Нагадаємо, що в кінці березня 2015 року Менська міська рада підписала грантову угоду з Європейським Союзом

на проведення робіт з модернізації системи вуличного освітлення. Проект розраховано на 2 роки. За цей час в місті буде замінено 1400 морально-застарілі ліхтарі вуличного освітлення на сучасні – світлодіодні, а також оновлено кабельні лінії та щитові. В травні в місті пройшла стартова зустріч по проекту, а на цьому тижні подано повний пакет документів для реєстрації проекту в Мінекономіки.
Керівництво нашого міста завжди приділяло увагу проблемам вуличного освітлення та намагалося забезпечити його на всіх вулицях, як в центральній частині, так і на його околицях. Сама ідея підвищення комфорту і безпеки в нічний час доби і при цьому дотримання всіх критеріїв і стандартів якісного освітлення далеко не нова для Мени. Так з 2011 року за рахунок реалізації цільової програми освітлення міста Мена на 2011-2013 рр. міській раді вдалося провести роботи з ремонту вуличного освітлення по багатьох вулицях міста, а також встановити 15 лічильників з програмуванням вуличного освітлення, що дає можливість вдвічі зменшити видатки на вуличне освітлення порівняно з показниками до їх встановлення. Та фінансові можливості міського бюджету не давали можливість вирішити всі наявні проблеми з освітлення вулиць містай.
В 2014 році міська рада прийняла участь в проекті сталі Урбаністичні Демонстраційні проекти Європейського Союзу , за результатами якого місто отримає на реалізацію проекту «Модернізації системи вуличного освітлення міста Мена» грант від Європейського Союзу в сумі 500 000 Є. Загальна вартість проекту складає 638069 Є.
Як розроблявся цей проект?
Юрій Стальниченко: «Ідея розробки та подання даного проекту на грантовий конкурс, це наші з міським головою спільні напрацювання. Не секрет, що для більшості міст України, і Мена не є винятком, теперішній стан зовнішнього освітлення є незадовільним. Більшість вуличних ліхтарів не відповідають сучасним нормативам. Низька ефективність старих джерел світла приводить до того, що споживання енергії на освітлення в Україні в 1,7 разів вища ніж у розвинених країнах. Досвід передових країн світу показує, що для зовнішнього освітлення доцільно використовувати світлодіодні світильники. Вони забезпечують освітлення доріг, вулиць, автостоянок, дворових територій, залізничних станцій, виробничих площ, стадіонів і т.п. Споживання таких світильників відбувається від звичайної мережі 220 В. Споживання електроенергії від 30 до 80 Вт/год, що в кілька разів менше від інших світильників.
Вивчивши умови, на яких місто могло отримати грантові кошти, ми вирішили, спробувати свої сили і підготувати проект, який допоможе модернізувати систему вуличного освітлення нашого міста, тим більше що даний проект матиме гарні перспективи для подальшого розвитку, як в нашому місті, так і в інших містах України та ЄС. Розробляючи грантову заявку, ми намагалися адаптувати її до нової продукції на ринку, до нових технологій і, звичайно, до тенденцій розвитку міста. Технічні та естетичні аспекти, створення почуття безпеки завдяки освітленню, економія енергії, візуальний комфорт та вплив освітлення на організм людини – всі ці критерії враховувалися при розробці плану освітлення. 19 грудня, в день Святого Миколая, мені зателефонували з команди SUDEP і повідомили, що наш проект, потрапив в список 11 українських проеків, які Єврокомісія відібрала на фінансування. Це був справжній подарунок від Святого Миколая».
Якою була ваша основна ціль?
Федір Фесюн: «Ми провели досить серйозну роботу, адже не секрет, що ліхтарі, які задіяні в системі вуличного освітлення міста, вже «віджили» свій строк експлуатації і не задовольняють вимогам сучасності. Освітлення міста відіграє декілька ролей. Наприклад, основним критерієм є безпека людей. Я вважаю, що правильне освітлення сприятиме зменшенню рівня злочинності в місті, створить гарні умови для автомобілістів, на інших учасників дорожнього руху… Освітлення - це не розкіш, це суттєвий фактор, який визначає індивідуальність міста.
Безумовно, дуже важливим фактором є енергоефективність проекту. Зниження обсягу споживаної енергії також необхідно, як і відчуття безпеки, що забезпечується першокласними системами освітлення. Вся обрана продукція гарантує чудові результати в аспекті енергозбереження та функціональності. По нашим розрахункам, після реалізації проекту ми зменшимо викиди СО2 в атмосферу на 90 т./рік.
Підсумовуючи, хочу сказати, що основною метою Проекту є вирішення ключової проблеми скорочення викидів парникових газів шляхом впровадження енергоефективних технологій в системі вуличного освітлення міста і поступового припинення використання неефективних джерел освітлення; підвищення рівня освіти та обізнаності жителів з питань енергоефективного освітлення; розповсюдження і тиражування результатів проекту.»
Яких подальших дій очікувати в процесі реалізації проекту.
Федір Фесюн: «Зараз ми подали повний пакет документів, для реєстрації грантового проекту в Мінекономіки. Тільки після цього, на рахунки, які відкриті міською радою для фінансування проекту, надійде перша частина коштів від Європейського Союзу. Після їх отримання буде проведено енергоаудит системи вуличного освітлення, а також розпочнеться підготовка до проведення тендерних процедур на умовах ЄС. І тільки після успішного проведення тендерів, можна буде заключати договори з генпідрядником, на проведення робіт по проекту. І ще раз хочу наголосити, що проект буде реалізовуватись на протязі 2-х років, тобто до квітня 2017 року. Хочу наголосити, що про хід реалізації проекту міська рада і надалі регулярно інформуватиме жителів через статті на сайті міської ради, в соціальних мережах та на сторінках газети «Наше слово».»


26 червня 2015
back