back

ПРО ФІНАНСОВИЙ РЕСУРС ДЛЯ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ЗАХОДІВ

В понеділок, 6 липня, в залі засідань Менської міської ради відбувся навчальний семінар для голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків на тему "Залучення фінансових ресурсів для реалізації енергоефективних заходів". За ініціативою міської влади спільно з Чернігівським обласним та Менським територіальним управлінням ПАТ «Державний ощадний банк України» було організовано проведення цього роз’яснювального заходу з нових механізмів стимулювання енергоефективних заходів.
Заступник міського голови Юрій Стальниченко, відкриваючи захід зазначив, що "Актуальним питанням на сьогоднішній день є енергозбереження та впровадження енергоощадних технологій. Люди все частіше задумуються як можна заощадити свої кошти, як навчитись економити при нинішніх цінах за комунальні послуги. На оплату за енергоносії люди змушені витрачати значну частину сімейного бюджету. Тому реалізація заходів з енергозбереження - це не просто данина моді, а одне з актуальних завдань. Втрати теплової енергії в будівлях України складають 50-70% від норм, які діють в ЄС і щороку збільшується. Тому основою в запровадженні енергоефекиних заходів в житловоу фонді, завдяки чому можна досягти значного зменшення споживання тепла. Питання енергозбереження є одним з головних пріоритетів в діяльності міської влади останні кілька років. З 2013 року місто Мена є підписантом европейської енергезберігаючої ініціативи "Угода мерів", а в цьому році наше місто стало членом Асоціації енергоефективних міст України. В місті розроблено План дій сталого енергетичного розвитку, в якому заплановано до 2020 року реалізувати ряд енергоефективних заходів, це і термомодернізації будівель житлового та бюджетного фонду, і покращення системи вуличного освітлення... Міська рада буде доводити до відома керівників ОСББ, а також мешканців міста, існуючи можливості по залученню фінансових ресурсів для реалізації заходів з енергозбереження, це можуть бути як кошти грантових організацій так і кредити."
Представники обласного управління Ощадбанку, в своїй презентації звернули увагу присутніх на основних напрямках роботи банку та його участь у соціально орієнтованих урядових програмах та докладно розказали про кредитну програму «Ощадний дім», поетапний план отримання кредиту, отримання компенсації, подальше супроводження та остаточний розрахунок за кредитом.
За результатами заходу, головам ОСББ запропонували обдумати, які енергоефективні заходи в їх будівлях слід реалізувати в першу чергу та оцінити можливості використовувати пільгові умови кредитування, які сьогодні пропонує держава.
09 липня 2015
back