На території нашої країни почастішали випадки групових захворювань, що виникають при проведенні заходів таких як весілля, дні народження та інш. Кількість постраждалих коливається від 3-ох до 150 осіб . Тому радість веселощів затьмарюється погіршенням самопочуття, додатковими незапланованими фінансовими витратами на лікування та гірким присмаком «зірваних» свят!!!
Хочу нагадати вам про найбільш розповсюджені захворювання , якими закінчується необережне бенкетування.
Ентероколіт – одночасне запалення тонкої і товстої кишок. Це одне із захворювань системи травлення, що найчастіше зустрічаються на практиці і призводять до катастрофічних змін слизової оболонки і порушень функцій кишківника.
В залежності від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої чи товстої кишки. Захворювання довготривале
При переважному ураженні тонкої кишки хворі скаржаться на розлад стула, часті проноси, тупі болі в області пупка, здуття живота після прийому їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту.
При переважному ураженні товстої кишки ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишківника, проноси та запори бувають однакової частоти.
Сальмонельоз –характеризується ураженням органів травлення. Збудником сальмонельозу є паличка роду сальмонел з сімейства кишкових бактерій, яка міститься в недоброякісних продуктах, носієм інфекції може бути також людина. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу інфікованих продуктів Контактне зараження відбувається при тісному спілкуванні з хворою людиною або носієм. Контактно-побутовим шляхом інфікуються переважно діти раннього віку. ..
Дизентерія – гостре інфекційне захворювання з загальною інтоксикацією і превалюючим ураженням слизової оболонки товстого кишківника. Переважна більшість звипадків захворювання припадають на літньо-осінній сезон.
Проявляється схваткоподібними болями в животі, частим рідким стулом з домішками крові та слизу, субфебрильною температурою тіла. Збудник – дизентерійна бактерія . Джерело інфекції – людина, яка потерпає від гострої, хронічної та субклінічної форм дизентерії, а також бактеріовиділювач. Шлях передачі – фекально-оральний, тобто через фізіологічні виділення, або – через рот. Інфекція передається через харчові продукти, воду, предмети побуту , мухи, грунт та ін.
Крім цього можна « підхватити» ботулізм, отруєння грибами та інш
Аби такі прикрощі не виникли слід дотримуватись наступних правил :
Нагадую, що на Вас лежить велика відповідальність за якісне харчування запроханих гостей та їх здоров я хоча б до кінця довгожданого святкування
Хочу нагадати вам про найбільш розповсюджені захворювання , якими закінчується необережне бенкетування.
Ентероколіт – одночасне запалення тонкої і товстої кишок. Це одне із захворювань системи травлення, що найчастіше зустрічаються на практиці і призводять до катастрофічних змін слизової оболонки і порушень функцій кишківника.
В залежності від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої чи товстої кишки. Захворювання довготривале
При переважному ураженні тонкої кишки хворі скаржаться на розлад стула, часті проноси, тупі болі в області пупка, здуття живота після прийому їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту.
При переважному ураженні товстої кишки ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишківника, проноси та запори бувають однакової частоти.
Сальмонельоз –характеризується ураженням органів травлення. Збудником сальмонельозу є паличка роду сальмонел з сімейства кишкових бактерій, яка міститься в недоброякісних продуктах, носієм інфекції може бути також людина. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу інфікованих продуктів Контактне зараження відбувається при тісному спілкуванні з хворою людиною або носієм. Контактно-побутовим шляхом інфікуються переважно діти раннього віку. ..
Дизентерія – гостре інфекційне захворювання з загальною інтоксикацією і превалюючим ураженням слизової оболонки товстого кишківника. Переважна більшість звипадків захворювання припадають на літньо-осінній сезон.
Проявляється схваткоподібними болями в животі, частим рідким стулом з домішками крові та слизу, субфебрильною температурою тіла. Збудник – дизентерійна бактерія . Джерело інфекції – людина, яка потерпає від гострої, хронічної та субклінічної форм дизентерії, а також бактеріовиділювач. Шлях передачі – фекально-оральний, тобто через фізіологічні виділення, або – через рот. Інфекція передається через харчові продукти, воду, предмети побуту , мухи, грунт та ін.
Крім цього можна « підхватити» ботулізм, отруєння грибами та інш
Аби такі прикрощі не виникли слід дотримуватись наступних правил :
- Усі продукти мають бути свіжі і якісні, придбані у місцях організованої торгівлі, мати відповідне маркування.
- Для приготування страв слід запрошувати поварів, що мають досвід роботи у громадському харчуванні і які пройшли медичний огляд .
- У місці приготування страв забезпечити наявність рукомийників, мила і рушників.
- Намагайтеся обмежити використання страв , компонентом яких є майонез, сметана
- Сире м`ясо і рибу розробляти на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках.
- Салати і закуски готувати на окремому столі.
- Зберігати сирі і готові до вживання продукти в окремих холодильниках.
- Не використовувати гусячих і качиних яєць.
- М`ясо, рибу і яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців.
- Не допускати коптіння м`ясних виробів у домашніх умовах.
- Не вживати консерви домашнього приготування .
- Не вживати рибу домашнього в`ялення і копчення.
- Вести боротьбу з мухами.
- При виборі закладу для святкування орієнтуйтеся в інформації про наявність достатньої кількості холодильного обладнання, його справності
- Не готувати страви з грибів, крім шампіньйонів, придбаних у торгівлі.
Нагадую, що на Вас лежить велика відповідальність за якісне харчування запроханих гостей та їх здоров я хоча б до кінця довгожданого святкування
З найкращими побажаннями заступник начальника Чернігівського
міжрайонного Управління ДСЕСУ в Чернігівській області
Зеркаль Ю.А
23 липня 2015