back

ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАЙБІЛЬШ РОЗПОВСЮДЖЕНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ПРИ БЕНКЕТУВАННІ

На території нашої країни почастішали випадки  групових захворювань, що виникають при проведенні заходів таких як весілля, дні народження  та інш. Кількість постраждалих коливається від 3-ох до 150 осіб . Тому радість веселощів затьмарюється погіршенням самопочуття,  додатковими незапланованими фінансовими витратами на лікування  та  гірким присмаком  «зірваних»  свят!!!

 Хочу нагадати вам про найбільш розповсюджені захворювання , якими закінчується  необережне бенкетування.

Ентероколіт – одночасне запалення тонкої і товстої кишок. Це одне із захворювань системи травлення, що найчастіше зустрічаються на практиці і призводять до катастрофічних змін слизової оболонки і порушень функцій кишківника.
В залежності від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої чи товстої кишки. Захворювання довготривале

При переважному ураженні тонкої кишки хворі скаржаться на розлад стула, часті проноси, тупі болі в області пупка, здуття живота після прийому їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту.
При переважному ураженні товстої кишки ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишківника, проноси та запори бувають однакової частоти.
Сальмонельоз –характеризується ураженням органів травлення. Збудником сальмонельозу є паличка роду сальмонел з сімейства кишкових бактерій, яка міститься в  недоброякісних продуктах, носієм інфекції може бути також людина. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу інфікованих продуктів  Контактне зараження відбувається при тісному спілкуванні з хворою людиною або носієм. Контактно-побутовим шляхом інфікуються переважно діти раннього віку. ..
Дизентерія – гостре інфекційне захворювання з загальною інтоксикацією і превалюючим ураженням слизової оболонки товстого кишківника. Переважна більшість звипадків захворювання припадають на літньо-осінній сезон.
Проявляється схваткоподібними болями в животі, частим рідким стулом з домішками крові та слизу, субфебрильною температурою тіла. Збудник –  дизентерійна бактерія . Джерело інфекції – людина, яка потерпає від гострої, хронічної та субклінічної форм дизентерії, а також бактеріовиділювач. Шлях передачі – фекально-оральний, тобто через фізіологічні виділення, або – через рот. Інфекція передається через харчові продукти, воду, предмети побуту , мухи, грунт та ін.

 

Крім цього можна « підхватити»  ботулізм, отруєння грибами та інш

 

Аби такі прикрощі не виникли слід дотримуватись наступних правил :

 

  • Усі продукти мають бути свіжі і якісні, придбані у місцях організованої торгівлі, мати відповідне маркування.

  • Для приготування страв слід запрошувати поварів, що мають досвід роботи у громадському харчуванні і які пройшли медичний огляд .

  • У місці приготування страв забезпечити наявність рукомийників, мила і рушників.

  • Намагайтеся обмежити використання страв , компонентом яких є майонез, сметана

  • Сире м`ясо і рибу розробляти на окремо виділеному столі і окремо виділених дошках.

  • Салати і закуски готувати на окремому столі.

  • Зберігати сирі і готові до вживання продукти в окремих холодильниках.

  • Не використовувати гусячих і качиних яєць.

  • М`ясо, рибу і яйця купувати тільки на ринку і в магазинах, ні в якому разі не на стихійних ринках або з землі на вулиці чи у випадкових продавців.

  • Не допускати коптіння м`ясних виробів у домашніх умовах.

  • Не вживати консерви домашнього приготування .

  • Не вживати рибу домашнього в`ялення і копчення.

  • Вести боротьбу з мухами.

  • При виборі закладу для святкування орієнтуйтеся в інформації  про наявність достатньої кількості холодильного обладнання, його справності

  • Не готувати страви з грибів, крім шампіньйонів, придбаних у торгівлі.


 

 

Нагадую,  що на  Вас  лежить велика відповідальність за якісне харчування    запроханих гостей та їх здоров я хоча б до кінця довгожданого святкування

 

З найкращими побажаннями заступник  начальника Чернігівського


міжрайонного Управління ДСЕСУ в Чернігівській області


Зеркаль Ю.А


 
23 липня 2015
back