back

ЩОБ ЕКОНОМИТИ, ТРЕБА ВИМІРЮВАТИ Й РЕГУЛЮВАТИ

Вимірювати споживання тепла можна лічильниками, а регулювати - Індивідуальним Тепловим Пунктом . Але цього недостатньо. 95% багатоповерхових будинків в Україні мають так звану однотрубну систему теплопостачання, тобто батареї підключені одна за одною. Це означає неможливість регулювання подачі тепла до одної, окремої квартири.
https://youtu.be/ERivFSSNvUkТерморегулятори в цьому випадку необхідно або ставити через термостатичні бай-паси, або переводити весь будинок на двотрубну систему теплопостачання, що не є дуже дорого, хоча й важкувато організаційно - але того варте. Та навіть після реалізації переходу на двотрубну систему перед вами постане проблема розбалансування системи, коли, перекривши один стояк, ви впливаєте на інші. Таким чином, вам потрібно ставити балансуючий клапан на кожен стояк.
Для чого все це робиться? Саме в такий спосіб можливо повністю забезпечити контроль над теплопостачанням з боку мешканців будинку, тобто – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку . І тоді ОСББ можуть встановлювати саме той рівень теплопостачання, який потрібен будинку, та забезпечити комфортне життя в багатоповерхівці.






Святослав Павлюк, експерт з енергоефективності
27 серпня 2015
back