back

ПРО ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ВЛАСНИХ ДОМІВОК. ВІДЕО.

Гжегож Гайда, керівник проекту "Енергоефективність у житловому секторі України" Групи Світового Банку , коротко оглядає можливості, які зараз мають жителі нашої країни у питаннях підвищення енергоефективності власних домівок.
Є загальні речі, що стосуються і мешканців приватних осель, і співвласників багатоквартирних будинків – такі, наприклад, як можливості поміняти вікна на енергоефективні або взяти кредит з подальшим відшкодуванням його частини державною програмою. Але є і спеціальні заходи, що їх потрібно реалізовувати у багатоповерхівках.
https://youtu.be/MahLacKrS3k
Почати треба з усвідомлення того, що поодинокі спроби утеплення власних квартир не дають реальної економії. Для ефективних дій сусідам треба об’єднуватися і брати під контроль свою власність. Тобто – треба створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку . Тому що ОСББ дає можливість приймати загальні рішення в єдиний діючий спосіб – більшістю голосів.
Після цього перш за все необхідно знати, чи є в вашому будинку лічильник тепла. Якщо лічильника немає, то ваш будинок платить не за те, скільки ви реально споживаєте, а за нормативом – себто, ви оплачуєте всі втрати тепла в міській тепловій мережі. Тобто, нульовий крок – це встановлення в вашій багатоповерхівці лічильника тепла.
Встановлення індивідуального теплового пункту – так званого погодного регулятора, що дозволяє суттєво економити в осінній та весінній період або, як це було 2015-го року, під час теплих зим. Завдяки тому, що ІТП автоматично регулює подачу тепла до багатоповерхівки і не дозволяє перегрівати будівлю, економія може досягати 50%. Державна програма кредитування енергоефективних заходів дозволяє відшкодувати 40% тіла кредиту і, таким чином, через один, два чи максимум три сезони ви зможете почати дуже суттєво економити свої кошти при оплаті тепла. Такого типу кредити надають зараз Укргазбанк та Ощадбанк. Що стосується обладнання та виконання робіт "під ключ", то зараз лідерами ринку України є компанії "Danfoss" і "Herz".
Треба також встановити нові вікна по всьому будинку та утеплити фасад.
Реалізувавши всі вказані кроки, можна досягнути економії до 70% енергії – і, відповідно, платити за неї на 70% менше ніж тепер. Окрім того, ваша квартира в такому енергоефективному будинку коштуватиме набагато більше. А сучасних досвід доводить, що власники квартир в таких будинках продають свої квартири дуже рідко, оскільки їх повністю влаштовує комфортне і економне життя в сучасній модернізованій і досконалій багатоповерхівці.



27 серпня 2015
back