back

ПОДОРОЖЧАННЯ СВІТЛА: НОВІ ЦІНИ ТА ЯК ЗЕКОНОМИТИ

В Україні знову «стрибнули» ціни на електроенергію. Від сьогодні населення платитиме за світло у середньому на 23% більше порівняно з попередніми тарифами. Питання заощадження ресурсів набуває все більшої актуальності.

Від сьогодні українці ще більше платитимуть за світло. З 1 вересня тарифи на електроенергію у середньому зросли до 62,8 коп. за кВт-год, що на 23% більше порівняно із тарифом, котрий діяв з 1 квітня. Відповідні зміни затверджені постановою №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 лютого 2015 року.

Так, для населення, яке споживає до 100 кВт-год електроенергії на місяць , у тому числі, яке проживає у будинках, обладнаних кухонними електроплитами, тариф підвищився на 25% і становить 45,6 коп за кВт-год.

Вартість світла для населення, яке споживає від 100 до 600 кВт-год електроенергії на місяць збільшилася на 25% і складає 78,9 коп. за кВт-год.

Населення, яке споживає понад 600 кВт-год електроенергії на місяць тепер платитиме на 5% більше - 147,9 коп. за кВт-год.

Тариф для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії зріс на 25% і становить 45,6 коп за кВт-год. За такою ж ціною оплачуватимуть електропостачання мешканці гуртожитків, які підпадають під визначення «населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку».

Тариф для населення, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об'єднане шляхом створення юридичної особи , крім гуртожитків, з 1 вересня становить 78,9 коп. за кВт-год, що на 25% більше порівняно з попередніми цінами. За такими ж тарифами платитимуть за електроенергію релігійні організації, дитячі центри «Артек» і «Молода гвардія» та міський електричний транспорт.

Примітно, електроенергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках, а також в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі та освітлення дворів, східців і номерних знаків, відпускатиметься за тарифом 65,75 коп. за 1 кВт•год . Це на 25% дорожче, ніж було раніше.

Зауважимо, згідно з постановою Національної комісії, такі ціни на електроенергію діятимуть до 1 березня 2016 року. З 1 березня наступного року вартість світла підвищиться знову - у середньому до 77,3 коп. за кВт-год, або на 23% порівняно із вересневим тарифом. Це стане третім етапом на шляху до економічно обґрунтованих цін на електроенергію.

Нагадаємо, постановою №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 лютого 2015 року передбачено зростання тарифів не електричну енергію для населення в 5 етапів. Перший етап подорожчання світла припав на квітень 2015 року - тоді ціни зросли в середньому до 51,2 коп. за кВт-год, або на 45,2%. Останнє зростання вартості електроенергії заплановане на 1 березня 2017 року, коли середня ціна на світло становитиме 122,77 коп. за кВт-год.
Загалом впродовж усього відрізку часу – з 1 квітня 2015 року по 1 березня 2017 року - вартість електричної енергії для населення підвищиться в 3,5 рази.

У Нацкомісії пояснюють, що поетапне підвищення тарифів на електроенергію – вимога часу: вартість електричної енергії для населення впродовж останньої десятилітки майже не змінювалася, тоді, коли мінімальна заробітна плата, індекси споживчих цін та тарифів йшли вгору. Таким чином домогосподарства до 1 квітня 2015 року сплачували лише 21% від собівартості електроенергії, решта компенсувалася за рахунок непобутових споживачів. З підписанням Коаліційної угоди, укладеної учасниками коаліції депутатських фракцій Верховної Ради України VIII скликання, урядом було прийняте рішення ліквідувати систему перехресного субсидування населення. Тож, поетапове підвищення тарифів на електроенергію для населення – ніщо інше як виконання цього плану.
Окрім того, в НКРЕКП переконані, що вжиття таких заходів сприятиме недопущенню розбалансованості системи електроенергетики та унеможливить віялові відключення світла, а також дасть додаткову можливість модернізувати електроенергетичні об’єкти.
Чи так це? – висновки зможемо зробити згодом. Наразі ж все більш актуальною стає економія ресурсів.

Порад з цього приводу безліч – реальних і малореальних для українського споживача. «У.К.» пропонує звернути увагу на деякі з них.
Найперше, якщо у вас низький рівень доходів, ви можете звернутися за державною допомогою – субсидією на оплату житлово-комунальних послуг – та не зменшувати своє енергоспоживання.

Якщо ж субсидія вам не передбачена, варто замислитися над доцільністю встановлення 2-х зонних електролічильників. Вони дадуть змогу споживати електроенергію вночі зі знижкою у 50%.
У випадку, коли ви не можете скористатися ні першим, ні другим, у пригоді стануть перевірені побутові енергоощадні заходи:
Використовуйте енергозберігаючі лампи освітлення. Це економить до 90% електроенергії і дозволить зменшити рахунок за електроенергію на 20%. Окрім того, служать такі лампи до 50 разів довше звичайних ламп розжарювання.

Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії наприкінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30-40% менше.
Не забувайте вимикати світло, виходячи з приміщення, та витягувати з розеток побутові прилади, опісля їхнього використання. Виконання першої умови дасть можливість зберегти 20-25% електроенергії. Другої - зменшить рахунок за електроенергію приблизно на 8%.

Завантажуйте пральну чи посудомийну машину повністю. Машина з неповною загрузкою - це перевитрата електроенергії на 10-15%. Якщо до всього ж вибрана не правильна программа - до 30%.

Чистіть чайник від накипу. Накип, який утворюється у ньому, знижує теплопровідність і збільшує втрати електроенергії на нагрів води на 30%. До того ж, варто гріти лише необхідну на часі кількість води.

Не ставте плиту поруч із холодильником. При сусідстві холодильника і плити споживання електроенергії першим подвоюється. Окрім того, холодильк варто вчасно розморожувати. Чим товстіший шар льоду у морозильній камері, тим більше споживання енергії.
Налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50% електроенергії. Всі комп'ютери, що випускаються на сьогоднішній день, підтримують такий режим.

Пам’ятайте, порятунок потопаючих, справа самих потопаючих.


Катерина Ляшевська "Україна Комунальна"
07 вересня 2015
back