back

МЕНСЬКА МІСЬКА РАДА НАДАЛА ЗГОДУ НА ДОБРОВІЛЬНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Повноваження, фінансові ресурси і контроль – три кити, на яких базується ефективна модель місцевого самоврядування.
І саме на цих трьох напрямках зосереджуються процеси децентралізації, які тривають в Україні.
В місті Мена, на початку серпня, міським головою Федором Фесюном було ініційовано процес добровільного об'єднання територіальних громад Менщини з центром в місті Мена. Адже, як зазначив Федір Іванович - "Громади мають бути спроможні взяти на себе широкі повноваження у вирішенні місцевих проблем, отримавши при цьому відповідні фінансові інструменти. Не секрет, що на сьогодні більшість наших сіл є дотаційними, і вони не можуть заробити навіть на утримання сільради. А це, в свою чергу, позбавляє громаду будь-яких стимулів для розвитку. Звичайно, що можна залишити все як є, і продовжувати розкидати заяви про відсутність коштів на місцях для виконання повноважень, а можна почати діяти в напрямку реформування, можливість якого надана сучасними законами. Саме тому ми не можемо стояти осторонь цього надважливого питання і розпочали процес добровільного об'єднання громад."
На пленарному засіданні 48 сесії 6 скликання Менської міської ради було затверджено порядок проведення громадського обговорення даного процесу в місті Мена. В рамках цього обговорення проводились електронні консультації з громадськістю, а також було проведено конференцію та засідання круглого столу.
Так на конференцію, яка відбулася 03 вересня завітали керівник офісу реформ у Чернігівській області Ярослав Жиденко та експерт Микола Силенко, які разом з представниками громадськості та керівниками територіальних громад Менщини обговорили найактуальніші питання процесу об'єднання. Остаточний варіант було напрацьовано вже 09 вересня під час засідання круглого столу, де і було вирішено рекомендувати міській раді підтримати процес об'єднання.
На пленарному засіданні 49 сесії 6 скликання Менської міської ради, депутати одноголосно прийняли рішення, яким надали згоду на добровільне об’єднання територіальних громад сіл Киселівка, Прогрес, Комарівка – Киселівської сільської ради; сіл Величківка, Вільне – Величківської сільської ради; сіл Данилівка, Веселе – Данилівської сільської ради; сіл Чепаєвка, Червоні Партизани – Чапаєвської сільської ради; сіл Волосківці, Степанівка – Волосківської сільської ради; села Дягова – Дягівської сільської ради; села Феськівка – Феськівської сільської ради; села Осьмаки – Осьмаківської сільської ради; сіл Ушня, Дібрівка – Ушнянської сільської ради; сіл Ліски, Майське, Максаки, Червоні Луки – Лісківської сільської ради в рамках Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області та села Жовтневе – Жовтневської сільської ради; села Слобідка – Слобідської сільської ради; сіл Куковичі та Пам’ять Леніна – Куковицької сільської ради; села Бірківка – Бірківської сільської ради; сіл Блистова, Дерепівка – Блистівської сільської ради, села Семенівка - Семенівської сільської ради та селиша Макошино – Макошинської селищної ради в Менську територіальну громаду з центром у місті Мена.
Тепер міською радою підготовлені звернення до голів вищевказаних територіальних громад, з пропозицією провести обговорення в своїх громадах питання добровільного об’єднання територіальних громад в Менську територіальну громаду з центром у місті Мена.


14 вересня 2015
back